Bar ska locka unga israeler att ta covidsprutan

Uppdaterad 2021-02-20 | Publicerad 2021-02-19

Får det lov att vara en drink till vaccinsprutan?

I Tel Aviv har en bar förvandlats till ett vaccinationscenter för att locka även yngre israeler att vaccinera sig.

– Vi måste verkligen övertyga dem, säger infektionsexperten Eyal Leshem.

Följ ämnen
Israel

Israel har kommit längre än många andra länder med coronavaccination, över 43 procent av landets 9 miljoner invånare har vaccinerats.

När landet nu vill nå yngre medborgare för vaccination har man tagit till ett lite ovanligt grepp, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Man har nämligen öppnat ett vaccinationscenter i en bar i Tel Aviv, och erbjuder gratis dryck till den som tar vaccinet.

Utmaning att nå de yngre

Baren har varit stängd under pandemin, men öppnade i går i samarbete med lokala myndigheter.

Och det nya greppet kan vara ett bra sätt att nå unga, som varit mindre benägna än den äldre befolkningen att vaccinera sig, säger professorn och infektionsexperten Eyal Leshem, som intervjuas av Sky News.

– Vi måste verkligen övertyga dem, förbereda kommunikationen och flytta den till sociala medier, prata med samhällsledare, eller till och med gå via kändisar, så att de förstår att det är säkert och väldigt viktigt att alla vaccinerar sig.

”Var en bra chans”

Och det var flera unga israeler som nappade på erbjudandet om att förena nytta med lite nöje. May Perez var en av ett dussintal personer som kom till baren för att ta sin första spruta.

– Jag tänkte att det är en väldigt bra chans att komma och få vaccinet, för jag har inte tid eller möjlighet att gå till andra vaccinationsställen, säger hon till Reuters.

Som en medicinsk försiktighetsåtgärd var drinkarna dock alkoholfria.

PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen