Beirut rensat från en ”andra bomb” med tusentals ton farliga ämnen

”Påminner om andra världskriget”

Uppdaterad 2021-02-16 | Publicerad 2021-02-15

Smällen i augusti var en av de värsta explosionerna i världshistorien.

Sedan dess har ytterligare tusentals ton explosiva material lagrats i hamnen – fram tills nu.

– Vi måste säga som det är: det vi har hittat är ytterligare en bomb, säger Heiko Felderhoff, vars bolag ansvarat för att rensa bort faran.

Sex minuter över sex på augustikvällen i fjol exploderade en av de värsta sprängningarna någonsin i Beirut. Hundratals dog, tusentals skadades och stora delar av staden fick sina hem förstörda när 2750 ton slarvigt hanterat ammoniumnitrat exploderade i miljonstaden.

Svart rök efter den gigantiska explosionen i Beirut.

Sedan dess har demonstranter krävt regeringens avgång och flera politiker står åtalade för försummelse, något unikt för det styrande skiktet som inte tidigare tvingats stå till svars, trots flera anklagelser om korruption.

Hittade över tusen ton mer kemikalier

Men den libanesiska mardrömmen var långt från över. Över sex månader har gått sedan explosionen, men inte förrän nu har hamnen rensats på resterande avfall som dumpats där av i nuläget okända aktörer. Ett tyskt företag, Combi Lift, har hjälpt det krisande landet städa undan i hamnen. Hela 52 containrar fyllda med explosiva kemikalier har rensats bort.

Tusentals ton av explosiva ämnen har rensats undan i staden. Bild från Twitter.

Enligt Heiko Felderhoff, vd för Combi Lift, innebar kemikalierna stor risk för ännu en smäll.

– Vi måste säga som det är: det vi har hittat är ytterligare en bomb, säger han till tyska nyhetskanalen N-tv.

Containrarna hade enligt libanesiska medier legat osäkrat i hamnen, som ligger ett stenkast från Beiruts hippaste restaurang- och bargator, i mer än tio år.

– Vi hanterar katastrofer till sjöss överallt i världen, men jag har aldrig sett något liknande tidigare, säger Felderhoff om kemikalierna.

– Det påminner om vad mina föräldrar berättat om andra världskriget. Otroligt, säger han till N-tv.

Behållarna föll isär – nya ämnen skapades

Bassem al-Kaisi, som blev landets tillfälliga hamnansvariga efter katastrofen i augusti, sa strax efter explosionen att hela Beirut hade kunnat ödeläggas om avfallet fattat eld. Men landets militär och myndigheter har enligt lokala medier sagt att de inte gjort något åt saken eftersom de inte har den expertis som krävs.

För att reda upp röran i hamnen var Combi Lift tvungna att inrätta ett laboratorium för att alla ämnen skulle kunna analyseras.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Michael Wentler, vd för miljökonsultföretaget Höppner som bidrar på plats.

De hittade frätande och explosiva ämnen som myrsyra, saltsyra, fluorvätesyra, aceton, metylbromid, svavelsyra, peroxiättiksyra, natriumhydroxid och olika glyceriner.

– Förpackade i behållare som föll isär när du lyfte dem noggrant. En del av ämnena hade redan blandats samman och skapat helt nya ämnen, säger Michael Wentler till N-tv.

Kemikalierna är nu på väg till Tyskland, där de ska oskadliggöras.

Hundratals miste livet och tusentals skadades i explosionen.