Frankrike fruktar fler terrordåd efter kyrkoskjutning

Publicerad 2020-11-01

Den 52-årige prästen sköts ner med hagelgevär utanför sin kyrka i Lyon.

Den senaste attacken med religiöst motiv ökar på rädslan ytterligare i Frankrike.

Inför Alla helgons dag skärps säkerheten kring kyrkor och tusentals soldater patrullerar gatorna.

Nikolaos Kakavelakis, 52, grekisk-ortodox präst i Lyon sköts ner av en ensam gärningsman när han skulle stänga sin kyrka vid 16-tiden på lördagen.

Trebarnsfadern träffades av flera skott på överkroppen av skytten som ska ha varit beväpnad med ett avsågat hagelgevär. Prästens tillstånd uppges vara livshotande.

Han var vid medvetande direkt efter dådet och sa till de första vittnena att han inte kände igen mannen som sköt honom.

En grekisk-ortodox präst sköts vid den här kyrkan under lördagen.

Greps på restaurang

Vid 19-tiden greps en man på en kebabrestaurang i staden, skriver Le Progres. Enligt Nicolas Jacquet, åklagare i Lyon, liknade den gripne signalementet på gärningsmannen som ögonvittnen beskrivit.

Skytten uppges ha varit cirka 190 centimeter lång och bar en lång mörk jacka. Den gripne mannen hade inget vapen när han arresterades.

”Vi fortsätter utreda hans möjliga inblandning”, uppger åklagaren i ett uttalande.

Under kvällen hade polisen ännu inte kopplat skotten till terrorbrott. Det finns uppgifter som tyder på att prästen varit inblandad i en uppslitande intern konflikt inom den lokala grekisk-ortodoxa kyrkan.

Emmanuel Macron

Flera attacker

Men händelsen är ytterligare ett slag för fransmännen som redan är på helspänn efter tidigare attacker. I torsdags höjde landet sin terrorhotsnivå till högsta möjliga.

– För två dagar sedan var det katolikerna i Nice, och nu de ortodoxa i Lyon, säger en skakad församlingsmedlem till Le Figaro.

Under torsdagen tog en 21-årig tunisier sig in i en katedral i Nice och högg ihjäl tre personer. Det utreds som ett islamiskt terrordåd.

Attacken skedde 13 dagar efter att historieläraren Samuel Paty mördades av en annan misstänkt terrorist. Motivet till det dådet ska ha varit att läraren visade eleverna Muhammedkarikatyrer från satirtidningen Charlie Hebdo i sin undervisning under en diskussion om yttrandefrihet.

Efter mordet har franska tjänstemän hävdat rätten att visa bilderna. De har också använts vid flera solidaritetsmarscher för den dödade läraren.

Pådrag efter terrorattacken i Nice.

Ilska mot Frankrike

Detta har lett till ilska i delar av den muslimska världen där vissa regeringar har anklagat Frankrikes president Emmanuel Macron för att driva en anti-islamsk agenda och flera länder har manat till bojkott av franska varor.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har i ett uppmärksammat uttalande uppmanat Macron att ”ta ett psyktest”.

Senast under lördagen genomfördes stora demonstrationer i Irak, Pakistan och Jemen. Frankrikes president Emmanuel Macron intervjuades samtidigt i tv-kanalen Al Jazeera där han försvarade rätten att visa teckningarna.

– Jag kan ha förståelse för att man blir chockad av karikatyrerna, men jag kommer aldrig acceptera att man rättfärdigar våld. Det är vår plikt att stå upp för frihet och våra rättigheter, säger Macron i intervjun enligt Le Monde.

Frankrike har förberett sig för nya attacker efter den senaste kontroversen med den muslimska världen. Landet inledde Operation Sentinelle redan efter attacken mot tidningen Charlie Hebdo 2015. Det är en militärinsats som syftar till att försvara landet mot terrordåd. Nu har Macron ökat på insatsen med ytterligare 4 000 soldater.

Protester mot Frankrike i Pakistan.

Vaktar kyrkor

Frankrikes premiärminister Jean Castex har avbrutit en resa i landet för att återvända till Paris där ett speciellt krisrum har öppnats i inrikesministeriets lokaler för att kordinera säkerheten och terrorhotet i landet.

Under söndagen är det Alla helgons dag i Frankrike. Många människor kommer söka sig till kyrkor för att hedra de döda. På grund av de ökade terrorhotet och attackerna med religiöst motiv ökar man säkerheten kring kyrkor och andra religiösa platser. 3 500 extra poliser har också satts in för att skydda skolorna på måndag, när alla elever återkommer efter höstlov, skriver The Guardian.

Samtidigt som hela Frankrike lever med rädsla för nya terrordåd har också landets muslimska befolkning drabbats av det hårdare tonläget. Flera moskéer har klottrats ner med antimuslimska budskap och fått motta hotbrev.

”Skadegörelsen vanhedrar minnet av Samuel Paty och alla offer för islamism genom att hävda att alla muslimer är skyldiga” uppger Bertrand Kern, borgmästare i Pantin där en moské blivit utsatt, och menar att alla ”måste stå förenade, lugna och beslutsamma” i kampen mot terrorn, skriver Le Monde.

Tungt beväpnad polis på gatorna i Frankrike.