Putin: Redo att prata med USA och Nato

Uppdaterad 2022-02-16 | Publicerad 2022-02-15

Ryssland vill inte ha krig i Europa, sa Vladimir Putin under tisdagseftermiddagen.

Man är nu redo för konstruktiva samtal med Nato och USA om den upptrappade situationen längs Ukrainas gräns, uppgav den ryska presidenten.

– Vi är redo att arbeta mer tillsammans. Vi är redo att ta förhandlingsspåret.

Rysslands president Vladimir Putin mötte den tyska förbundskanslern Olaf Scholz för bilaterala samtal under tisdagen. Efteråt höll de gemensam presskonferens.

Putin inledde med att förklara den ryska hållningen: att en utvidgning av Nato, med fler medlemmar som exempelvis Ukraina, ses som ett hot mot Rysslands säkerhet.

Han sa därefter att Ryssland nu är redo att diskutera med USA och Nato.

– Vi är redo att arbeta mer tillsammans. Vi är redo att ta förhandlingsspåret, sa han enligt TT.

Samtalet ska i så fall gälla utplacering av mellandistansrobotar i Europa, transparens kring övningar och andra förtroendeskapande åtgärder.

Vill inte ha krig

Beskedet kom efter flera dagar av upptrappat läge längs den ryska gränsen mot Ukraina, och varningar från bland annat USA om att en rysk invasion av Ukraina är nära förestående.

Under tisdagen kom uppgifter om att Ryssland börjat dra tillbaka ett antal soldater som befinner sig nära gränsen till Ukraina.

Vladimir Putin.

Putins uttalande fortsatte på samma tema.

Den ryske presidenten fick en fråga på pressträffen om risken för krig i Europa och svarade då att Ryssland inte vill ha krig, och därför har föreslagit en förhandlingsprocess till USA och Nato, men att det inte kommit några konstruktiva svar på förslagen som man lagt fram.

– Vill vi ha det här eller inte? Självklart inte. Det är just därför vi lagt fram förslag för en förhandlingsprocess, sa han enligt TT.

Däremot, sa Putin, finns det fortfarande frågor som Nato och USA har drivit som kan diskuteras.

”Vill se en de-eskalering”

Den tyska förbundskanslern Olaf Scholz framförde den europeiska linjen på presskonferensen:

– Mitt besök i dag sker i ljuset av den hotfulla situationen som vi har i Europa. Ryssland har placerat trupper vid den ukrainska gränsen. Vi talade omfattande om detta, och om de säkerhetsgarantier som Ryssland ber om. Jag delgav min bild och de europeiska ländernas bild.

Olaf Scholz.

– Vi är mycket oroade över situationen. Vi ser inte nödvändigheten i att samla så många trupper, sa han om Rysslands ökade antal soldater vid gränsen mot Ukraina.

– Vi vill se en de-eskalering för att undvika krig i Europa, sa Scholz också, enligt CNN.

Han upprepade det som flera europeiska ledare sagt under de senaste dagarna:

– Diplomatiska öppningar är fortfarande tillgängliga.