Leos Lekland höjer priset under eid al-fitr – kunder rasar

Uppdaterad 2022-05-01 | Publicerad 2022-04-30

Under den 2 till 4 maj kommer företaget uppmärksamma den muslimska högtiden eid al-fitr – genom att höja sina priser.

Nu rasar kunderna mot företagets agerande.

– Det känns som att det här är diskriminering mot muslimer, säger trebarnsmamman Sarwin.

Leos Lekland har gått ut med ett meddelande till sina kunder.

”Under eid al-fitr, 2–4 maj, gäller helgpris. Välkommen!”, står det på företagets hemsida.

Det innebär att inträdet kostar 50 kronor mer under den muslimska högtiden eid al-fitr.

En av dem som reagerat på det är trebarnsmamman Sarwin, 42, från Västerås.

– Jag kollade på Facebook och såg att flera av mina vänner skrivit om det. Jag tycker att det är jättekonstigt att Leos Lekland ska höja sina priser under de dagarna, säger Sarwin.

Sarwin, 42, är en av flera kunder som reagerat på att Leos Lekland höjer priset under eid al-fitr.

”Som diskriminering”

De dagar som eid al-fitr firas är inte rödmarkerade i Sverige. Inte heller är de markerade som en högtid i den svenska kalendern. Trots det har Leos Lekland beslutat om att ha samma pris som under en helgdag för sina inträden under eid al-fitr.

– Det kommer bli väldigt dyrt för alla barnfamiljer som vill gå dit under i veckan. Jag tänker på alla muslimska barn som kanske vill fira högtiden där. Ska de behöva betala extra för det då? säger Sarwin.

Hon tar också upp att Leos Lekland tidigare i år meddelade att barn som flytt från Ukraina ska få gratis inträde.

– Jag tycker att det var ett jättebra initiativ. Det jag inte förstår är varför det ska bli dyrare för muslimska barn som vill fira sin högtid? Många familjer har redan svårt att få ihop sin ekonomi. Det känns som att det här är diskriminering mot muslimer, säger hon.

Sarwins son Kian brukar i vanliga fall besöka Leos Lekland ofta.

Starka reaktioner på sociala medier

På sociala medier har den kommande prishöjningen väckt reaktioner.

”Vi firar eid al-fitr står det . Man tror nästan att det ska vara något erbjudande. Istället har ni höjt priserna till helgpriser”, skriver en kund på Leos Leklands Facebooksida.

”Det här är ännu en sån mikroagression muslimer får leva med dagligen. Vi får inte ta helg eller röd dag på våra största högtider men vi ska betala helgpriser på vardagar”, skriver en annan.

Ett flertal kunder skriver också att de anmält företaget till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som arbetar mot diskriminering och för att främja lika rättigheter och möjligheter.

Sarwin säger att hon och hennes yngsta son i vanliga fall brukar besöka Leos Lekland ofta. Men efter detta är hon inte längre säker på om hon vill gå dit mer.

– I vanliga fall tycker vi att Leos Lekland är ett jättebra ställe. Men om de inte har en bra förklaring till det här kommer vi inte besöka dem mer, säger Sarwin.

”Helg- och lovpris alltid under populära dagar”

Anders Forssten, marknadschef på Leos Lekland, säger att det rör sig om ett ”missförstånd”. Att helg- och lovpris alltid gäller under populära dagar.

”Helg- eller lovpris gäller på till exempel på julafton, nyårsafton, påsk, kristi himmelsfärd, pingst, eid al-fitr, 1 maj, nationaldagen och så vidare”, skriver han i ett mejl.

”Priset påverkas av efterfrågan och kapaciteten på leklanden”, skriver han vidare, och pekar på att antalet kunder brukar vara fler under högtider.

”Aktuellt pris för de kommande två veckorna finns alltid på hemsidan så att man har möjlighet att välja den dag och pris som passar varje familj bäst”, skriver han avslutningsvis.

ANNONS