200 sekunder

”En stor sten lyfts från mitt hjärta”

Bengt Jägers bonusdotter hoppas att äntligen få svar

Av: 

Katarina Norrgrann

NYHETER

Bengt Jägers anhöriga är glada och lättade över att polisen ska utreda hans död.

– Jag är överväldigad. Jag grät väldigt mycket när jag fick beskedet. Det är som om en stor sten lyfts bort från mitt hjärta, säger Bengts bonusdotter Vanja Abrahamsson, 33.

Efter Aftonbladets 200 sekunders avslöjande om stora brister i utredningen av Bengt Jägers död öppnar polisen nu en förundersökning om mord.

Jäger hittades död i sitt hus i Latikberg i Vilhelmina 2013.

– Jag blev väldigt till mig när polisen ringde och berättade att de tar upp det igen. Jag är glad för att något äntligen händer. Annars är det här förstås tragiskt hela vägen. Men nu finns i alla fall en chans att Bengt och vi anhöriga äntligen får en upprättelse, säger Bengt Jägers bror Gunnar Lindahl, 66.

Bengt Jägers bröder Gunnar Lindahl och Erik Jonsson och bonusdottern Vanja Abrahamsson i köket där Bengt hittades död.

De anhörigas glädje grumlas av oro.

– Polischefen Olle Andersson sa i radion att det lutar mot att det är en olycka. Det känns inte riktigt som att polisen är objektiv när han säger så. Och jag förstår inte vad han grundar det på heller, när de själva medger att utredningen är så pass bristfällig att den måste tas upp igen, säger Vanja Abrahamsson.

– Men jag hoppas på det bästa. Jag hoppas att det bara var klumpigt uttryckt av honom och att de verkligen tittar förutsättningslöst på det här nu, säger hon.

Olle Andersson, chef för utredningssektionen i Västerbotten, säger att de anhöriga kan lita på att polisen inte har någon förutfattad mening.

– Vi jobbar till hundra procent förutsättningslöst. Vi skulle aldrig ha tagit upp det här igen om vi redan hade bestämt oss. Vi har lagt och lägger ner mycket tid på ärendet och jag kan lova de anhöriga att det är högsta prioritet för oss att ta reda på vad som har hänt.

– På basen av det material som finns i dag är det mest sannolika att det handlar om en olycka, det var det jag menade med uttalandet i radio. Nu får vi se vad de nya förhören ger, säger Olle Andersson.

”Hoppas de lyssnar nu”

– Så länge de utreder finns chansen att något blir gjort. Jag hoppas att de lyssnar på oss anhöriga nu och tar tillvara allt material vi har tagit fram, så att de kan ta fast den som har gjort det här mot Bengt. Jag är helt övertygad om att det inte är en olycka. Det var ju städat i huset och man såg tydligt att någon hade varit där och torkat upp blodet. Skulle Bengt ha gjort det själv, med ett hål i huvudet och bruten nacke och total blodförlust? Det finns helt enkelt ingen möjlighet att det har gått till så, säger Gunnar Lindahl.

De anhöriga har kämpat i åtta år. Först för att få polisen att lyssna på dem och, när det misslyckades, för att få ut sin historia i media.

– Det har varit ett ljummet intresse. Vissa journalister har svarat, men sen har de slutat. Det är ofattbart hur fort det här gick efter att ni tog upp det i 200 sekunder. Det känns som en upprättelse för oss, att polisen nu faktiskt medger att deras utredning var dålig, säger Vanja Abrahamsson.

Hon vädjar nu till alla som har saker att berätta att hjälpa polisen.

– Jag hoppas innerligt att folk som umgicks med Bengt och som vet något hör av sig till polisen. Man tänker ofta att det man minns inte betyder något men det kan vara jätteviktigt, säger Vanja Abrahamsson.

Bengt Jäger blev 52 år.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

 

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

  • Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder? Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se.
  • Du kan också använda Aftonbladets krypterade tjänst Tipsa.
  • Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
  • Du har alltid rätt till källskydd.
     

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Fallet i Latikberg: Polisen öppnar förundersökning om mord

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

Brott

Vilhelmina