Johan Forssell: De gängkriminella är inrikes terrorister

Publicerad 2021-09-02

Över 190 skjutningar – bara i år. Hittills har 26 personer dött.

Långsiktiga lösningar eller hårdare tag? Inför valåret 2022 är gängkriminaliteten redan en het politisk fråga.

– Den här sommaren har varit den blodigaste någonsin. Det är ganska uppenbart att regeringen har kört fast, säger Johan Forssell (M).

I Aftonbladets specialsändning om dödskjutningarna debatterade moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell mot justitieskottets ordförande, socialdemokraten Fredrik Lundh Sammeli.

Johan Forssell (M) efterlyser ett perspektivskifte och hårdare tag. Han lyfter åtgärder som att förbjuda deltagande i gängen och dubblera straffen för gängkriminalitet.

– Vi måste se på de här personerna för vad de är, inrikes terrorister. Den här sommaren har varit den blodigaste någonsin. Det är ganska uppenbart att regeringen har kört fast, säger Forsell.

En man dog och en ytterligare skadades allvarligt i en skjutning i Hjulsta i slutet av augusti.

Enligt Fredrik Lundh Samelli (S) måste samhället gemensamt göra allt för att stoppa utvecklingen. För att bryta nyrekryteringen behövs mer än hårdare straff, säger han och pekar på vikten av långsiktiga åtgärder.

– Vi behöver se till att de som skjuter plockas bort från gatan. Men vi behöver också se till att inte tio grabbar står på led och väntar på att ta över den högsta positionen.

Johan Forsell kastar en känga åt Socialdemokraterna och säger att de inte anser att en tuffare rättspolitik är brottsförebyggande.

– Man kan hålla på med vilka sociala åtgärder som helst och fortsätta strö bidrag hit och dit. Så länge som de här samhällsfarliga gängledarna är ute och kan begå nya brott kommer de att rekrytera nya tio tolvåringar till gängen. Rättsstaten måste slå ner sin hårda järnnäve rätt ner i bordsskivan.

Avlyssningen

När fransk polis knäckte Encrochat ledde det till hundratals utredningar i Sverige där många gängkriminella plockats från gatan.

Moderaternas Johan Forsell vill kraftigt bygga ut möjligheten för hemlig avlyssning.

– Det är tack vare Frankrike man knäckt Encrochat, inte tack vare den svenska regeringen. Nu är det dags att förändra den svenska lagstiftningen så att vi kan ta kontroll över vår egen situation, säger han.

Enligt Fredrik Lundh Sammeli ska hemlig avlyssning och övervakning vara möjligt i gängrelaterad brottslighet innan brotten sker.

– Men den stora utmaningen är att bryta nyrekryteringen. Bryta utanförskap, säger Fredrik Lundh Sammeli.