Avstängd från zoo på grund av relation till schimpans

Publicerad 2021-08-28

Adie Timmerman får inte längre träffa ”sin” chimpans.

Zoobesökaren Adie älskar chimpansen Chita, 38.

Men nu har deras kärleksbetygelser till varandra stoppats.

– Andra besökare får ta kontakt. Varför inte jag? undrar Adie.

Sedan fyra år tillbaka går Adie Timmerman till Antwerpens zoo i Belgien varje vecka. Enligt hennes egen utsago har hon en affär med chimpansen Chita.

– Jag älskar honom och han älskar mig, säger hon enligt tidningen Newsweek.

Parets umgänge består av slängkyssar och vinkningar genom skyddsglaset som skiljer dem åt.

Men nu har djurparken förbjudit Adie att träffa Chita mer. Anledningen är att deras relation påverkar chimpansen negativt.

– Eftersom Chita ständigt är omgiven av besökare så ignorerar de andra aporna honom, de anser inte att han tillhör deras grupp. När inte besökarna är där sitter han för sig själv, säger en talesperson för Antwerpens zoo till tv-kanalen ATV.

Enligt djurparken sitter Chita ensam när besökarna gått hem.

Adie förstår inte varför just hon förbjudits från att träffa Chita.

– Jag har inget annat. Varför vill de ta detta från mig? Vi har en affär, det är allt jag säger. Dussintals andra besökare får ta kontakt. Så varför inte jag? undrar Adie Timmermans.

Chita levde bland människor innan han kom till djurparken för 30 år sedan, och har behållit sitt intresse för människor sedan barndomen.

– Ett djur som är för fokuserat på människor blir mindre respekterat av sin flock. Vi vill att Chita ska vara så mycket chimpans som möjligt, säger djurparkens företrädare.