Regeringen sätter press på Stockholm: Måste bli som Malmö

Publicerad 2021-10-27

Stockholm måste bryta nyrekryteringen av kriminella och bli som Malmö, enligt justitieminister Morgan Johansson.

Ett försök att dumpa över ansvaret i kommunernas knä, menar Stockholms stad.

– Någonstans börjar man ställa sig frågan: varför lyckas vi i Malmö men inte i Stockholm? säger Morgan Johansson.

Skjutningarna och de som dödas i dem fortsätter att öka i Sverige – hittills i år har 40 personer dödats, hälften av dem i Stockholm. Mordet på rapparen Einár är det senaste i raden.

Regeringen har avsatt 22 miljoner kronor för att sprida den brottsförebyggande strategin ”Sluta skjut” som Malmö använt i snart fyra år men som Stockholm dröjer med att införa – trots kritik.

Justitieminister Morgan Johansson menar att kommunerna måste satsa mer på att förebygga brott, särskilt Stockholms stad.

– Det går faktiskt att vända på det här. Malmö är ett exempel där antalet skjutningar minskat med två tredjedelar på tre år. Förra året hade vi 80 avhopp från gängen, det högsta någonsin, säger han.

I Stockholm hade man däremot bara 30 avhopp.

– I Stockholm fortsätter man att ha en hög nivå av antalet skjutningar och döda. Jag tror att om man vill se hur man kan vända utvecklingen bör Stockholmspolitikerna vända blicken mot Malmö, säger Morgan Johansson.

”Ett försök att dumpa över ansvaret”

Men i Stockholm håller man inte med.

Antalet avhoppare från kriminella gäng har ökat från 2 till 54 de senaste fem åren och staden lägger redan stora resurser på sociala insatser, enligt socialborgarrådet Jan Jönsson (L):

– Jag tänker att det här är något slags försök att dumpa över ansvaret i kommunernas knä. Det tror jag tyvärr inte är särskilt fruktbart.

– Man bör också påminna sig om att Malmö fått särskilda pengar från regeringen för sitt ”Sluta skjut”, och forskningsresurser med. Det har inte Stockholm fått. Man har heller inte fått utökade polisresurser. Vi får ju göra allt själva.

I Stockholm används redan metoden ”Trefas”. Den bygger också på en samverkan mellan bland andra polis, socialtjänst och kriminalvård.

I somras meddelade Stockholmspolisen att man ska testa ”Sluta skjut” i Järfälla och i Huddinge. I det våldsutsatta Järvaområdet ser gängstrukturerna för annorlunda ut, menar Jan Jönsson.

– Det är väldigt individbaserat. Man kan vara vänner ena dagen och värsta fiender den andra. Man byter positioner, ingår i flera olika konstellationer. Det finns inte riktigt samma motsvarighet om man tittar på norra Europa. Man vet inte om ”Sluta skjut-modellen” fungerar där.

Justitieminister Morgan Johansson (S).

Johansson: Stockholm måste minska rekryteringen

På onsdagen ska Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg hålla ett digitalt möte med flera kommuner, bland andra Stockholms stad, om just avhopparverksamheten ”Sluta skjut”.

– Då kommer vi att efterlysa från Stockholm att man avsätter resurserna som behövs för att bryta nyrekryteringen, säger Morgan Johansson.

Men Jan Jönsson (L) menar att man redan satsar på både skola och social omsorg. Andelen gymnasiebehöriga i till exempel Järvaområdet närmar sig rikssnittet på 85 procent.

Han menar att avhopparverksamhet inte är lösningen på våldsvågen.

– Man måste få fast de som begår de här hemska morden. Det kan bara polisen göra och vi har polisbrist. Vi ökar också antalet avhopp, men tyvärr har den våldsamma brottsligheten eskalerat parallellt med det. Det är ju otillfredsställande för oss alla men jag tänker inte skylla det på regeringen.

Vad tänker du om Malmös arbete med att minska skjutningar och 80 avhoppare på ett år?

– Då säger jag: Morgan Johansson, var så god att betala samma bidrag till oss som man gjort till Malmö. Det har jag inget emot. Vi tar gärna emot all kompetens.