Topptalibanens hemliga möte med CIA

Publicerad 2021-08-25

Topptalibanen Abdul Ghani Baradar och CIA-chefen William Burns har träffats i Kabul, sannolikt för att diskutera USA:s utträde ur Afghanistan.

Joe Biden har pressats av flera västmakter att hålla kvar trupperna så att fler ska kunna evakueras.

På tisdagen bestämde han sig för att USA drar sig tillbaka som planerat 31 augusti.

Ett hemligt möte ägde rum i Kabul på måndagen. CIA-chefen William Burns träffade topptalibanen Abdul Ghani Baradar, rapporterar Washington Post.

Mötet beskrivs som det tyngsta sedan talibanerna tog kontroll över huvudstaden. Baradar pekas ut som en möjligt presidentkandidat i det nya talibanstyret.

För elva år sedan greps han i en pakistansk-amerikansk operation, varpå han tillbringade åtta år i fängelse. Sedan han släpptes fri har han agerat chefsförhandlare för talibanerna i de möten med USA som resulterade i beslutet att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Afghanistan.

Abdul Ghani Baradar.

William Burns beskrivs som president Bidens främsta spion. Han är den mest dekorerade diplomaten i hans kabinett och skickades till Kabul mitt under försöken att evakuera människor från flygplatsen – något som Biden kallat ”en av de största och svåraste luftevakueringarna genom tiderna”.

CIA vill inte kommentera mötet, men enligt Washington Posts källor diskuterades förmodligen USA:s utträde ur Afghanistan den 31 augusti. Även CNN har uppgifter från en myndighetskälla om att mötet handlade om ”vad som hända och göras 31 augusti.

Mötet ska enligt CNN ha hållits på Joe Bidens order, med företrädare för Qatars regering som mellanhand i kontakterna. Det förstärker, enligt CNN:s källa, bilden av Qatars centrala roll för Afghanistans framtid.

William Burns, chef för CIA.

Biden har pressats av bland annat Storbritannien och Frankrike om att hålla kvar trupperna längre än till månadsskiftet så att fler människor ska kunna evakueras.

En talesperson för talibanerna har varnat för att USA skulle korsa en ”röd linje” om trupperna inte dras tillbaka, och att ospecificerade ”konsekvenser” i så fall kommer utlösas.

På tisdagseftermiddagen bestämde Biden sig för att han inte kommer skjuta upp utträdet, rapporterar flera amerikanska medier med hänvisning till regeringskällor.

Beslutet togs med anledning av de säkerhetsrisker det skulle innebära om de amerikanska trupperna stannar kvar i Afghanistan, skriver CNN. Men enligt källan har presidenten bett om beredskapsplaner, om han vid ett senare tillfälle skulle besluta att USA behöver stanna längre.

ANNONS