Talibanerna har invaderat Kabul – tar över makten

Presidenten har lämnat Afghanistan

Uppdaterad 2021-08-16 | Publicerad 2021-08-15

Talibanerna har utropat seger och tagit makten i Afghanistan.

Nu försöker tusentals människor fly landet.

Här uppdaterar vi om det senaste i utvecklingen.

Här liverapporterar vi om händelserna i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande i landet.

Vi har begränsad möjlighet att svara på frågor.

  • Fastnålat inlägg
    20 aug 2021
    Amanda Hällsten

    Den tyska tv-kanalen Deutsche Welle meddelar att talibanerna dödat en familjemedlem till en av deras reportrar i Afghanistan, rapporterar AP.

    Talibanerna ska ha letat efter journalisten och sökt igenom olika hus i västra Afghanistan. I samband med det dödade de en familjemedlem och skadade en annan när de tog sig in journalistens hus.

    – Att talibanerna dödat en familjemedlem till en av våra journalister är extremt tragiskt och ett bevis på den överhängande faran som alla våra arbetare och deras familjer befinner sig i, i Afghanistan, säger Peter Limbourg, Deutsche Welles vd, i ett uttalande.

    Han fortsätter:

    – Talibanerna genomför uppenbarligen organiserade sökningar efter journalister i Kabul och i provinserna. Tiden håller på att rinna ut.

  • Anna Sjögren
    25 aug 2021

    Tyskland ska fortsätta evakuera civila afghaner som arbetat för tysk militär eller tyska biståndsorganisationer även efter den 31 augusti, meddelar förbundskansler Angela Merkel.

    – Att luftbron upphör om några dagar får inte innebära slutet för våra ansträngningar att skydda våra afghanska medarbetare och hjälpa de afghaner som har hamnat i en nödsituation efter talibanernas maktövertagande, säger Merkel enligt nyhetsbyrån Reuters.

    Flera andra Natoländer står dock i begrepp att avsluta flygningarna från Kabul. På torsdag avbryter Frankrike sin evakuering ”med största sannolikhet”, enligt landets EU-minister Clément Beaune.

    Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab säger att landet kämpar mot klockan för att flyga människor till Storbritannien före månadsskiftet, då USA:s sista soldater ska lämna Afghanistan. Datumet slogs fast i fjol i en överenskommelse med den dåvarande amerikanske presidenten Donald Trumps regering och talibanerna – som träffades över huvudet på den dåvarande afghanska regeringen.

    (TT)

  • Anna Sjögren
    25 aug 2021

    Allt fler västländer förbereder sig för att avveckla evakueringarna från Afghanistan inför månadsskiftet, då USA:s militär väntas lämna landet.

    Det är ”högst sannolikt” att den franska evakueringsinsatsen kommer att avslutas under torsdagen, enligt landets EU-minister Clément Beaune till tv-kanalen C News.

    Tyskarna kan avbryta redan i dag, enligt uppgifter till public service-kanalen ARD.

    Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid hävdar att det aldrig har funnits någon överenskommelse om att förlänga tidsfristen, och rörelsen hotar med ”konsekvenser” om västerländska styrkor inte har lämnat Afghanistan vid månadsskiftet.

  • Anna Sjögren
    25 aug 2021

    Även Ryssland har nu, i mindre skala, ordnat evakuering från Afghanistan. Drygt 500 medborgare från Ryssland, Belarus, Kirgizistan, Tadzjikistan, Uzbekistan och Ukraina har förts ut från det nu talibanstyrda landet.

    Det var Rysslands försvarsdepartement som arrangerade evakueringen på order från president Vladimir Putin, enligt nyhetsbyrån Interfax.

    Evakuering har utförts med fyra militära flygplan med militär vårdpersonal, drickbart vatten, mat och filtar ombord.

    Förra veckan meddelade det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova att man kommer att anordna specialflyg för ryssar som vill lämna Afghanistan. Däremot betonade Zacharova att landets diplomatiska personal stannar, och att det inte handlar om någon storskalig evakuering av ryska medborgare.

    Såväl Ryssland som Kina har sina ambassader öppna i Kabul, medan västländer stängt sina.

    (TT)

  • Anna Sjögren
    25 aug 2021

    Afghanistans två paralympier har förts ut ur landet och befinner sig i säkerhet. Det uppger den internationella paralympiska kommittén (IPK).

    De två taekwondoutövarna Zakia Khudadadi och Hossain Rasouli skulle ha deltagit i spelen i Tokyo, men landet kunde inte skicka några idrottare till Paralympics, på grund av situationen i landet.

    Khudadadi har tidigare vädjat till omvärlden om att få hjälp och nu säger IPK:s talesperson Craig Spence att de har kunnat lämna Afghanistan.

    De två kommer inte att delta i spelen och fokus ligger på att de ska må bra, säger han.

    Zakia Khudadadi skulle ha blivit Afghanistans allra första kvinnliga paralympier om hon fått ställa upp.

    Enligt australiska ABC ingick paralympierna bland de fler än 50 kvinnliga afghanska idrottare och deras närstående som evakuerades till Australien från Kabul tidigare i veckan, men uppgifterna har inte bekräftats.

    (TT)

  • Emil Salmaso
    21 aug 2021

    Norska medborgare som är i Afghanistan måste göra egna säkerhetsbedömningar inför en eventuell resa till flygplatsen i Kabul, där de får hjälp att lämna landet. Det säger Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide (Høyre) på en pressträff om läget i Afghanistan.

    – Det är en väldigt svår situation utanför flygplatsen, den har blivit värre de senaste dagarna, säger hon.

    Ingen bör heller ta sig till flygplatsen utan att få bekräftat att en utrymning är möjlig inom kort, meddelar ministern.

    (TT)

Efter nio dagar hände det: Talibanstyrkorna nådde Kabul under söndagsmorgonen med rapporter om skottlossningar och människor som flydde i panik.

Timmar senare gick ordern ut om att ta över staden och snart nåddes världen av bilderna på män med vapen i presidentpalatset. Sent på kvällen utropade de seger mot den afghanska regeringen.

– I dag är en stor dag för det afghanska folket och mujahedin. De har vittnat frukten av sina ansträngningar och uppoffringar under 20 år, sa Mohammad Naeem, talesperson för talibanernas politiska avdelning enligt Reuters.

Afghanistans president Ashraf Ghani har tidigare lämnat landet tillsammans med sina medarbetare och flydde till Tadzjikistan.

På sin Facebooksida skrev han att det var ett svårt beslut men att han gjorde det för att undvika ett blodbad.

”Fullständig panik”

Det är oklart om några har dödats under invasionen av Kabul, med det finns rapporter om minst 80 skadade.

– Det är kaos och fullständig panik på gatorna i staden, säger NRK:s korrespondent Yama Wolasmal på plats i Kabul.

NRK:s korrespondent Yama Wolasmal beskriver situationen i staden som kaosartad.

– Folk vet inte vart de ska vända sig. De springer till banker och bankomater för att ta ut sina pengar.

Sirenerna ljöd i staden och helikoptrar hovrade över stadskärnan under söndagen.

– Vi har hört skottlossningar, men det finns ännu inga tecken på sammandrabbningar. Alla västerlänningar är på väg mot flygplatsen, fortsätter Yama Wolasmal.

Personal evakueras

Dag för dag den senaste veckan har den fundamentalistiska rörelsen tagit över allt fler städer i landet.

På söndagsnatten kom uppgifter om att talibanerna intagit provinshuvudstaden Jalalabad.

Provinshuvudstaden i Nangarharprovinsen, 15 mil öster om Kabul, var den sista stora staden förutom Kabul som talibanerna ännu inte kontrollerade.

Flygplatsen ska vara enda vägen ut.

Huvudstaden är i princip omringad och enda vägen ut ska vara via flygplatsen.

Samtidigt skyndar Västvärlden på evakueringen av sin ambassadpersonal i Kabul. På söndagen meddelade USA att evakueringen av amerikanska diplomater vid USA:s ambassad i Kabul har påbörjats. Två och två flygs de över från ambassaden till flygplatsen i Kabul.

Bilder visar kaotiska scener från flygplatsen när människor försöker ta sig ut ur landet.

Sveriges personal ska vara ute ur landet på måndagen.

Tusentals interna flyktingar sover i tält eller på gatorna, vid vägkanter och parkeringsplatser i Kabul, skriver Reuters.

FN:s säkerhetsråd kommer under måndagen att samlas för ett krismöte med anledning av utvecklingen i Afghanistan. I fredags uppmanade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres talibanerna att stoppa sin offensiv och i stället förhandla. 

Guterres sa även att han är djupt oroad över de indikationer som kommit om talibanernas planer på att införa restriktiva lagar mot kvinnor och journalister, skriver AP.

Lovar att respektera kvinnor

Trots de oroande rösterna från FN så har talibanerna lovat att kvinnor kommer att respekteras i det nya emiratet. Talibanerna har ansträngt sig för att inte framstå som radikala när de nu tänker ta över makten i landet, skriver Reuters.

En talesperson från talibanerna har sagt att deras policy är att kvinnor kommer tillåtas att arbeta och utbilda sig.

De har även sagt att personer som arbetat för väst, och personer som arbetat för den ”korrupta” afghanska regeringen kommer erbjudas amnesti.

Talibanerna har tagit kontroll över en allt större del av Afghanistan. Bilden är från Ghazni.