Lööf: V har aldrig suttit i regering och det finns en anledning till det

Annie Lööf kommer inte att släppa fram en regering som är beroende av SD eller medverka till en regering där V sitter med, det meddelar hon i P1:s utfrågning.

– Vänsterpartiet har aldrig suttit i regering och det finns en anledning till det, säger Annie Lööf.

Under P1:s partiledarutfrågning under onsdagen pressades Annie Lööf kring frågan om regeringsbildning.

Lööf meddelade att hon inte kommer visa en mjuk linje mot Västerpartiet. Hon underströk även att hon tycker att Magdalena Andersson är mer lämplig som statsminister än Ulf Kristersson, så länge Moderaterna tar stöd av SD.

– Vi kommer inte att släppa fram en regering beroende av SD eller medverka till en regering som V sitter i. Men vi kommer vara ett konstruktivt samarbetsparti.

Att ”vifta” med PKK-flaggor i Almedalen är inte lämpligt säger Annie Lööf och åsyftar Vänsterpartiet.

– Vi har få, men tydliga röda linjer, säger Annie Lööf.

Programledaren liknade C och V:s försök att få forma regering med S för ett ”chickenrace”. Annie Lööf svarar att ”politik inte är ett dataspel”.

”Kommer göra vad jag kan”

Annie Lööf tycker inte det är passande för Vänsterpartiet att sitta i regeringen med tanke på dagens stora politiska frågor.

– Särskilt nu när vi ska ta Sverige in som fullvärdiga medlemmar i Nato och vara ordförandeland i EU. Man kan inte ha Nato-motståndare och EU-motståndare i en regering om man ska vara skyltfönster mot omvärlden och skapa majoriteter och samsyn i riksdagen, säger Annie Lööf.

På frågan om hur centerpartiet ska få genom sin budget om man sitter i en S-ledd regering svarar Annie Lööf att man först behöver förhandla med statsministerkandidaten som har störst möjlighet att forma en regering.

– Jag som centerpartist kommer göra vad jag kan för att lotsa en bra budget igenom riksdagen. Då handlar det om att lägga en budget som har majoritet i riksdagen, säger Annie Lööf.

Hon avfärdar heller inte ett samarbete med Moderaterna då man delar syn med partiet i många frågor.

– Klipper Kristersson banden med SD är han också en statsministerkandidat i våra ögon, säger Annie Lööf.

Efter att ha fått motstå intern kritik för sitt utspel om att hon är beredd att sitta i en S-ledd regering svarade Annie Lööf att man inte går till val ihop med Socialdemokraterna.

– Vi går till val som ett självständigt, grönt och liberalt parti.

Publisert:

LÄS VIDARE