Ukraina: Vapenvilan respekteras inte efter morgonens beslut

Publicerad 2022-03-05

En tillfällig vapenvila infördes under morgonen i de ukrainska städerna Mariupol och Volnovakha.

Från och med klockan 08.00 svensk tid skulle elden upphöra för att kunna etablera en ”humanitär korridor” för flyktingar.

Men den ryska sidan fortsätter beskjutningar och följer inte vapenvilan, uppger stadens kommunfullmäktige för BBC.

– Vi kan höra raketer och se rök komma från byggnader runt omkring, säger 27-åriga Maxim till kanalen.

Följ ämnen
Ukraina

Flera ryska statliga nyhetsbyråer rapporterade under morgonen att Rysslands försvarsmyndighet gått med på att införa en tillfällig vapenvila kring städerna Mariupol and Volnovakha som ligger i sydöstra Ukraina.

Enligt Ryssland infördes vapenvilan för att kunna etablera en så kallad "humanitär korridor" i områdena för att civila ska kunna evakueras från städerna som varit under hård attack från ryska styrkor. Det är första gången sedan invasionen började som ett initiativ för att möjliggöra att civila kan fly kommer från Ryssland.

Den ryska och ukrainska sidan ska båda ha kommit överens om vapenvilan och den humanitära korridoren, menar Rysslands försvarsmyndighet.

Vapenvilan inleddes i dag klockan åtta svensk tid och det har inte meddelats hur länge den kommer pågå. Under vapenvilan väntas 200 000 människor i Mariupol och 15 000 av Volnovachas invånare utrymmas, enligt Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk.

Bränder i ett bostadsområde fredag 3 mars. Mariupol har varit under attack i princip sedan invasionen inleddes.

Håller inte vapenvilan

Några timmar efter att vapenvilan infördes kommer det uppgifter om att den inte hållits. Ukrainska myndigheter hävdar att ryska styrkor har brutit vapenvilan.

– Vi förhandlar med den ryska sidan för att bekräfta vapenvilan längs hela evakueringsvägen, uppger lokala myndigheter i Mariupol i ett uttalande enligt Reuters.

Senare beslutades det att evakueringen från Mariupol skulle avbrytas, det säger Mariupols kommunfullmäktige enligt BBC.

De menar att den ryska sidan fortsätter beskjutningar och inte alls följer vapenvilan.

– Jag är i Mariupol just nu, på gatan. Jag kan höra explosioner runt var tredje till femte minut, säger Alexander, 44, som bor i staden till BBC.

Den humanitära korridoren ska inte alls fungera och Alexander berättar för kanalen att bilar med människor som försökt fly nu kommer tillbaka till staden.

Senare säger Röda Korset att evakueringarna från Mariupol och Volnovakha inte kommer ske i dag.

– Vi kan höra raketer och se rök komma från byggnader runt omkring, säger 27-åriga Maxim till kanalen.

”Lita bara på officiell information”.

Ukrainska myndigheter bekräftade tidigare under morgen att man gjort en överenskommelse om vapenvila och att de under dagen arbetat med evakueringen. Den ukrainska regionen Donetsks militära administration är de som samordnar arbetet för alla parter och deltagare i evakueringen.

”Därför ber jag alla att bara lita på den officiella informationen som läggs upp på denna officiella sida eller den information som ger en direkt länk till den. Vi behandlar just nu detaljerna kring evakueringen. Detta handlar om människors säkerhet!”, skrev Pavlo Kirilenko chef för Donetskregionen på sin Facebook.

Ambulanspersonal förflyttar en skadad man till en barnmorskemottagning som gjorts om till sjukvårdsmottagning den första mars. I dag uppger Ryssland att eld upphör ska råda i staden så att civila kan lämna via en ”human korridor”.

”Mariupol har blockerats”

Sedan tidigare har ryska styrkor blockerat hamnstaden Mariupol. Staden har varit under attack i princip sedan invasionen inleddes. Mariupols borgmästare Vadim Bojtjenko sa under natten till lördagen att attackerna varit ”hänsynslösa”.

”För tillfället söker vi lösningar på humanitära problem och alla möjliga sätt att få Mariupol ur blockaden”, skrev Boitjenko under natten och sa att han ville upprätta just en humanitär korridor.

Tidigare i veckan uppgav den ryska separatistledaren Eduard Basurin att man skulle gå till ”riktade attacker” mot staden om inte den ukrainska armén ger upp och Mariupol har i flera dagar varit utan både el och vatten.

Mariupol är särskilt strategiskt viktig eftersom om Ryssland skulle ta staden så skulle en landväg mellan Krimhalvön och ryska gränsen öppnas för dem. Sedan kriget började har Ryssland därför investerat stora resurser i attackerna mot Mariupol med 480 000 invånare .

– Vi kan inte ens få skadade bort från gatorna, från lägenheterna, för att beskjutningen inte upphör, sa borgmästaren Vadym Bojtjenko till BBC tidigare.

Människor på flykt från Ukraina vid polska gränsen, lördag 5 mars.

”Sällan vapenvilor hålls”

Aftonbladets utrikespolitiska kommentator Wolfgang Hansson kommenterar vapenvilan.

– Man upphör med striderna för att göra det möjligt för människor att fly. De har varit väldigt hårt beskjutna och det finns ingen vatten, ingen mat, inga mediciner kommer in. Man kan tänka sig att det är många människor som kommer att vilja fly, säger Wolfgang Hansson.

Han menar samtidigt att det är viktigt att komma ihåg att detta också ligger i Rysslands intressen.

– Man ska komma ihåg att ryssarna vill skapa en stor flyktingström in till Europa. Putin vet att det skapat stora påfrestningar för Europa när det kommit stora mängder flyktingar. 

– Han hoppas att det på lång sikt ska destabilisera Europa, säger Wolfgang Hansson.

Även om man nu kommit överens om en vapenvila innebär det förmodligen inte att striderna helt är på paus.

– Det är väldigt sällan som vapenvilor hålls ordentligt. Det återstår att se. Men med tanke på hur hård beskjutning som varit mot Mariupol så även om det skulle vara vissa strider så kommer det här möjliggöra ett fönster för människor som vill fly, säger Wolfgang Hansson.