FHM: Covid-19 inte samhällsfarlig – experten tårögd

Uppdaterad 2022-02-04 | Publicerad 2022-02-03

Folkhälsomyndigheten tycker inte längre att covid-19 ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

Då jublar experten Agnes Wold.

”Fick faktiskt en liten tår i ögonvrån”, skriver hon på Twitter.

Under torsdagens presskonferens meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) att coronarestriktionerna hävs 9 februari.

Samtidigt skickar Folkhälsomyndigheten en hemställan till regeringen om att covid-19 inte längre bör klassas som en allmän- eller samhällsfarlig sjukdom.

– Det här betyder inte att pandemin är över men att vi kan leva på ett annat sätt än vad som varit möjligt tidigare, säger FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Enligt FHM-chefen ligger ny forskning om omikronvarianten bakom beslutet.

– Allt fler vetenskapsstudier och nationell övervakning av konsekvenser visar att den dominerande omikronvarianten ger färre fall av allvarlig sjukdom än tidigare varianter, säger hon och fortsätter:

Agnes Wold.

”Fick en tår”

– Den tredje dosen har gjort att vi tagit oss igenom den mest kritiska fasen och vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Sammantaget gör detta att FHM omvärderat covid-19 till att inte vara en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, jublar över beskedet.

”Fick faktiskt en liten tår i ögonvrån vid beskedet att Folkhälsomyndigheten ansöker om att SARS-CoV2 inte ska klassas som allmänfarlig och samhällsfarlig längre (däremot anmälningspliktig). Tack till alla som kämpat under pandemin!”, skriver hon på Twitter.

Bild från ett masstestningslaboratorium på Karolinska sjukhuset.

ANNONS