Ebba Busch: Glåporden kommer att hagla över vårt regeringsalternativ

Publicerad 2021-11-12

NORRKÖPING. KD-ledaren Ebba Busch varnar för att glåporden kommer att hagla över hennes regeringsalternativ.

På partiets riksting manade hon till lugn bland interna kritiker som oroar sig för närmandet till SD.

– Vi vet var den gränsen går och hittills har vi haft väldigt konstruktiva samtal med Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch till Aftonbladet.

Kristdemokrater från hela Sverige samlades på fredagen till riksting i Norrköping – där partiledaren Ebba Busch klev upp på scenen till rungande applåder.

Efter att ha illustrerat sin kritik mot vindkraft med att släcka lyset i konferenssalen kommenterade Ebba Busch det regeringsalternativ som hon vill ingå i efter valet: M+KD med stöd av SD och L.

– Nästa år kommer att bli tufft. Glåporden kommer att hagla. Vårt alternativ kommer att misstänkliggöras å det grövsta. Och det har redan börjat.

”Tuff smutskastning”

Efter talet utvecklade Ebba Busch för Aftonbladet vad hon menar att KD är utsatt för ”redan nu” av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Nu har vi en ganska tuff smutskastning, menar jag, utav maktskiftespartierna. Att det skulle bli helt andra värderingar som gäller i Sverige. Brunsmetning. Brunt är ju nazismens färg, och jag tycker att det är ett rejält övertramp.

I sitt över 30 minuter långa tal betonade Ebba Busch att hon är redo att förhandla med alla partier efter valet – och att man är beredda att dra sig ur förhandlingar om ”prislappen är för hög”.

Ebba Busch har sagt att hon vill se ett ”strukturerat” samarbete med Sverigedemokraterna som stödparti till en M+KD-regering, men hon ville på fredagen inte utveckla vad det innebär mer än att man vill kunna göra upp i olika frågor med SD och att hon just nu för samtal med Jimmie Åkesson.

– Det handlar ju till exempel om att hitta breda överenskommelser kring migration, jag tror att vi kan enas kring många frågor kring rättspolitiken. Men som kristdemokrat tycker jag kanske att man har underskattat betydelsen av att vi också kan göra uppgörelser kring pensioner , att vi kan ha lite draghjälp där. Att man också, även om en del lösningar är olika, ändå ser familjens värde och betydelse och lyfter fram det mer. Jag ser många politiska områden där vi kan enas, säger Ebba Busch.

”Kommer undan”

Ebba Busch lyfte under fredagen flera gånger den vårdreform som partiet vill genomföra, ”århundrades vårdreform”, där ett förstatligande av sjukvården ingår som ett förslag. Men flest frågor fick Ebba Busch ändå om samarbetet med Sverigedemokraterna.

På plats på rikstinget var den tidigare partiledaren Alf Svensson som varnade KD för att hamna i ett för nära samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag tycker att Sverigedemokraterna kommer undan i debatten om människovärdet. Det är nämligen den viktigaste frågan i hela politiken. Det handlar om den enskilda individen, om att hon eller han, vem det än är, varifrån den än kommer, har precis samma värde som du och jag.

”Farorna ligger och lurar”

Han tycker att KD ska kunna göra upp med SD bara i vissa oförargliga frågor.

– Det är ingen fara om man närmar sig dem när det gäller att bygga en järnväg eller en motorväg så folk kan ta sig fram. Men visst finns det områden där farorna ligger och lurar.

Ebba Busch säger att hon känner stöd i partiet för den inslagna SD-linjen. Hon påpekar också att hon fört samtal med Alf Svensson om förhållningssättet till Sverigedemokraterna – och att den tidigare partiledaren själv kunnat bidra med erfarenheter om hur han hanterade Bert Karlssons parti Ny demokrati.

– Jag håller helt med om rågången, och vi vet var den gränsen går. Hittills har vi haft väldigt konstruktiva samtal med Sverigedemokraterna.