Kvinna knuffade ner man med kryckor framför tåget

Publicerad 2022-07-23

En 44-årig kvinna åtalas för mordförsök för att ha knuffat ner en äldre man på tågrälsen framför ett tunnelbanetåg.

På övervakningsfilmer syns det hur mannen störtar ner i rälsen med huvudet före – men klarar sig med en hårsmån.

– För mig är händelsen helt obegriplig, säger åklagaren Daniel Jonsson om motivet.

Det är den 3 juli och en till synes vanlig dag på perrongen i Hökarängen söder om Stockholm. En äldre man med kryckor väntar på tunnelbanetåget som snart ska rulla in.

Plötsligt reser sig en kvinna från en bänk. Hon springer fram mot mannen och knuffar ner honom på spåret. Han faller handlöst och slår huvudet i marken. Sekunder senare dundrar tåget in mot stationen. Några personer springer först mot perrongkanten men inser snabbt att de inte hinner hjälpa mannen att ta sig upp. Folksamlingen på perrongen vinkar och hoppar frenetiskt för att få tåget att stanna.

Det lyckas. Lokföraren får stopp på tåget och mannen kan ta sig bort från rälsen.

Slog bakhuvudet mot spåret

Den 44-åriga kvinnan åtalas nu vid Södertörns tingsrätt misstänkt för mordförsök alternativt för grov misshandel.

– Hon knuffar ner honom på spåret och han slår i huvudet. Han får skador på ansiktet och en fraktur i ena handen, säger åklagare Daniel Jonsson.

Mannen, som inte har någon koppling till kvinnan, uppger i förhör att han hade varit och handlat och skulle ta tunnelbanan hem.

”Helt plötsligt kände jag att någon puttade mig i ryggen” säger han.

Den 44-åriga kvinnan, som nu sitter häktad, har tidigare dömts för bland annat misshandel, ofredande och våld mot tjänsteman. Hon kunde gripas på platsen.

Det var vid Hökarängens tunnelbanestation som mannen blev nerknuffad.

44-åringen: ”Han va ju svart”

Vad får då en människa att knuffa ner en okänd äldre man på ett tågspår? Polisens utredare har inte funnit några klara svar.

Det var för att ”han va ju svart” säger kvinnan i ett första förhör. I senare förhör förnekar kvinnan att det överhuvudtaget är hon som syns på övervakningsbilderna från tunnelbanestationen. Trots att hon greps på platsen.

– Det är oklart gällande motiv skulle jag säga, säger åklagare Daniel Jonsson.

Enligt polisens förundersökning hade 44-åringen 2,32 promille alkohol i blodet.

Den starka bevisningen, bland annat med flera vittnesmål och övervakningsfilmer, gör att åklagaren tror på en fällande dom.

Vad säger du om fallet?

– För mig är händelsen helt obegriplig. Mycket har man sett, men att det ska gå till på det här viset känns fruktansvärt, att man knuffar ner någon som är helt obekant för en på spåret, säger Daniel Jonsson.

Följ ämnen i artikeln