Tjeckien: En pirat vid rodret

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2022-07-25

Vad sägs om en regering med piratpartister och kristdemokrater?

I Tjeckien samsas ytterligheter med varandra sedan oppositionen gjort gemensam sak mot populismen.

I EU-parlamentet sitter den tjeckiske premiärministerns parti i samma grupp som svenska SD. Hans biträdande premiärministers parti sitter i sin tur tillsammans med MP.

– Men det fungerar ändå, konstaterar den sistnämnde, Ivan Bartos.

– Vi har lyckats hitta en gemensam grund att stå på. Naturligtvis har vi olika åsikter om till exempel abortlagstiftning och liknande, men det är sådant som regeringen inte har något mål att förändra under de kommande fyra åren, säger Bartos på ett pressmöte i Prag med TT och andra influgna EU-korrespondenter från Bryssel.

Partiledare

Den nu 42-årige Bartos var med och grundade Piratpartiet i Tjeckien 2009 och är inne på sin tredje omgång som partiledare. Efter att ha vuxit stadigt i styrka under 2010-talet ingår piraterna sedan i höstas för första gången i en regeringskoalition.

Det sker trots att man tappade mängder av mandat i fjolårets val, delvis som en följd av att man valde att alliera sig med högerpartier som man politiskt egentligen står ganska långt ifrån.

Allt gjordes dock i syfte att få bort den dåvarande premiärministern Andrej Babis från makten.

– Det kostade oss mycket. Vi blev måltavla för all möjlig desinformation, men det var värt den uppoffringen, säger Bartos, som även tjänstgör som region- och digitaliseringsminister.

Bort med Babis

Ex-ledaren Babis leder ett liberalt parti, men beskrivs oftast snarare som Tjeckiens Donald Trump, med bakgrund som ägare av landets största jordbruksföretag. Han var ofta i gräl med olika EU-instanser och knöt allt närmare kontakter med kollegan Viktor Orbán och dennes allt mer EU-skeptiska regering i grannlandet Ungern.

– Andrej Babis ville bli en Viktor Orbán i Tjeckien. Men han lyckades inte med det och det är jag glad för. Han tog till och med hit Orbán under sin valkampanj, vilket jag tycker att rent diplomatiskt är helt oacceptabelt, säger Bartos.

I Sverige steg Piratpartiet upp som en sol i EU-valet 2009, men föll sedan platt tillbaka till marken. Att systerpartiet i Tjeckien fortfarande går bra förklarar Bartos med hur man breddat sig.

– Vi frös inte fast i att bara tala om it-frågor. Vi tog ett steg till för att också försöka ge svar på andra grundläggande behov: sociala frågor, vikten av utbildning, miljö- och klimatomställningen.

EU-skepsis?

Piratledaren hoppas också kunna få tjeckerna att mer uppskatta medlemskapet i EU. Tidigare regeringar har ofta valt den motsatta linjen.

– EU-skepsisen har blivit gödd genom åren, även långt innan Babis. Så fort något gick bra var det tack vare det lokala eller nationella styret. Allt som var dåligt var EU:s fel. Ett av mina mål är att verkligen visa folk vad medlemskapet i EU ger folk i vardagslivet, säger Ivan Bartos i Prag.