Platserna där det kan bli svårt se fyrverkerierna i snön och diset på tolvslaget

Publicerad 2021-12-31

Har du laddat upp med tomtebloss och skumpa? Se fyrverkerier ringa in nyårsnatten?

Det blir kallt i norr, molnigt i mitten och risk för regn i söder på nyårsafton.

Men vid tolvslaget borde det mesta klarna. Förutom i Svealand.

– De allra flesta får en ganska solig start på det nya året, men ganska kallt, säger meteorologen Mikael Luhr på Klart.se.

Fram till tolvslaget blir det kallt och klart i norra Sverige. I södra Norrland fortsätter det att snöa hela kvällen. Det går från −15 till −10 grader.

– Kanske neråt 20 minus till och med. Allra längst i norr ska man vara ordentligt påpälsad, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

I mellersta Sverige är det molnigt men ska inte regna. Längst västkusten klarnar det upp under kvällen. Temperaturen går från −4 till 4 grader ju längre söderut man kommer.

– Medan regnet hänger kvar i Skåne och Halland. Det kan också vara lite disigt men det väntas klarna upp till tolvslaget.

Väder vid tolvslaget

Framåt tolvslaget, när skumpan börjar svalkas och fyrverkerierna nalkas, borde regnet röra sig bort i södra Sverige.

– Det väntas inte behövas något paraply om man bor allra längst i söder, säger Mikael Luhr.

– Men snövädret som håller till över södra Norrland rör sig ner över Svealand och täcker södra Dalarna, Västmanland, Uppland och kanske även Gävleborg. Så där kommer det att snöa en del kring tolvslaget. Det kan vara lite sämre sikt, men troligtvis ser man raketer ändå.

Se fyrverkerier

Absolut störst chans att se fyrverkerier är det allra längst i norr och i västra Sverige där vädret är som klarast.

– Eventuellt att det är lite dis och dimma som hänger kvar över Skåne som gör det lite svårare att se raketerna. Men då ska den vara väldigt tät.

Soligt 2022

Temperaturerna sjunker under natten i hela Sverige. Kylan håller i sig in i det nya året.

– De allra flesta får en ganska solig start på det nya året. Ganska kallt, ett par plusgrader allra längst i söder men i övrigt minusgrader, säger Mikael Luhr.