Författaren äger tusentals julkulor – alla med ett kärt minne

Uppdaterad 2021-12-24 | Publicerad 2021-12-23

Författaren Benjamin Andrées gran strålar av maximalistisk julglädje.

Han äger nämligen 4 000 julgranskulor – och alla bär de på ett kärt minne.

– Jag vill bara ha en kul gran. Varje morgon blir jag glad när jag ser granen, säger han.

Nyblivne succéförfattaren Benjamin Andrée, 50, har länge haft en hemlig passion. I 25 år har han samlat på julgranskulor. Kulorna har han köpt på olika resor runt om i världen.

Med åren har samlingen vuxit till 4 000 kulor och uppskattas i dag vara värd minst 500 000 kronor – lågt räknat.

Benjamin Andrées samling handlar inte perfektion eller om att bli komplett. Han köper julgranskulor som är roliga, udda, knasiga, fina, festliga och något utöver det vanliga.

Kvalitet går före kvantitet. Det måste dock inte vara särskilt dyrt, även om en kul kvalitetskula ofta kostar några hundralappar.

– Jag vill bara ha en kul gran. Varje morgon blir jag glad när jag ser granen. Det är härligt att slå igång belysningen, sitta och ta en kopp kaffe och tittar på min gran. Det ger mig något.

Köper på resor

Enda kriteriet är att Benjamin, eller hans sambo Jonas, helst ska ha köpt dem själva. Det gör jakten till en kul grej när de är på resa.

– Jag gillar känslan av att springa på något, säger Benjamin.

Därför köper han ytterst sällan en julkula på nätet.

– En av de billigare kulorna, som det står "Harrods 2008" på, påminner oss varje jul om att min sambo Jonas för första gången träffade sin halvsyster i London. Vi köpte kulan under den resan och jag kommer aldrig glömma det mötet och vilket år det var.

Han fortsätter:

– En annan kula påminner om en speciell lunch i New York då det var barmark när vi gick in på restaurangen men flera centimeter snö och kaos när vi ätit upp lunchen. Låter inte så stort, men det är ett minne som lever kvar och vi blir påminda om varje jul tack vare just den kulan. Det är den stora "vinsten" med samlandet, säger han.

Det finns en och annan dyrgrip bland julgranskulorna. En kula han köpte för en dollar i USA, föreställande Justin Bieber, blev han erbjuden 1 500 kronor för. Han sålde den inte. Några andra är kulorna i form av James Dean och Liza Minelli, som troligen betingar ett par tusenlappar.

Hittade hemma

Men även ett luttrat julproffs kan göra nya upptäckter i sin egen hemstad. Så även Stockholmsbon Benjamin Andrée.

– Vi har rest runt jorden och samlat kulor i ett kvarts sekel, men så sent som för två veckor sedan upptäckte jag en liten butik i Gamla Stan, med ett otroligt utbud som nästan motsvarar de bästa butikerna utomlands.

– Det var lite som i "Sällskapsresan" där de letar efter Pepes Bodega över hela Gran Canaria och det slutar med att de sista kvällen hittar stället på baksidan av hotellet, säger Benjamin Andrée.

Det finns en och annan dyrgrip bland julgranskulorna.
Har man skrivit en succédeckare måste den så klart också hänga som en julkula i granen.

Följ ämnen i artikeln