Nobelpriset i fysik tilldelas forskning om klimatförändringar

Uppdaterad 2021-10-08 | Publicerad 2021-10-05

Nobelpriset i fysik delas ut till forskningen till komplexa fysikaliska system.

Pristagarna är Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi.

Thors Hans Hansson, Göran K. Hansson, ständig sekreterare för Vetenskapsakademien, och John Wettlaufer, ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien, tillkännager årets Nobelpristagare i fysik under en pressträff på Kungliga Vetenskapsakademien. Tre pristagare delar Nobelpriset i fysik i år.

Årets Nobelpris i fysik delas mellan tre personer. Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann tilldelas ena delen av priset för sina studier av fysisk modellering av jordens klimat. Giorgio Parisi tilldelas den andra delen av priset för sina banbrytande studier av komplexa störda system.

Global uppvärmning

Syukuro Manabe har studerat klimatet och klimatförändringar.

– Syukuro Manabe och hans kollegor har knutit ihop det spindelnät av processer som inkluderar atmosfärens thermodynamiker och dynamiker.

Manabe gjorde den första förutsägelsen om att om man dubblar mängden koldioxid i jordens atmosfär kommer temperaturen på jorden öka med två grader celsius.

Kan bevisa människans klimatpåverkan

Klaus Hasselmanns upptäckter tar vid Syukuro Manabes studier. Hasselmann har studerat havet och har skapat modeller som länkar vädret med klimatet. Hans modeller svarar på hur modeller över klimatet kan vara trovärdiga trots att vädret är föränderligt och kaotiskt.

Hasselmann har tagit fram modeller som kan identifiera fingeravtryck i klimatet, både naturliga och mänskliga.

De har används för att bevisa att ökade temperaturer i atmosfären beror på människans utsläpp av koldioxid.

Störda system

Giorgio Parisi tilldelas priset för sina upptäckter kring störda komplexa system.

Parisi har studerat kvantkromodynamiken som är den starka kraft som håller samman atomkärnorna. Den binder samman kvarkar till protoner, neutroner och andra hadroner. 

Hans upptäckter gör det möjligt att förstå och beskriva olika, ofta slumpartade, material och fenomen. Inte bara på ett fysikaliskt vis utan även inom fält som matematik, biologi, neurovetenskap och maskininlärning.

– Upptäckterna visar att vår kunskap om klimatet vilar på en solid vetenskaplig grund, baserad på rigorösa analyser av observationer, säger Thors Hans Hansson, ordförande för Nobelkommittén.

– Årets pristagare har alla tillfört till att vi fått djupare insikt kring tillståndet och utvecklingen av komplexa fysikaliska system, säger Thors Hans Hansson.

Nobelprisen 2021

  • Medicin: Professorerna David Julius och Ardem Patapoutian för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. Bägge forskarna är verksamma i Kalifornien, USA. Läs mer här.
  • Fysik: Tre pristagare får dela på fysikpriset för sin klimatforskning: Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi. Forskarna har gjort viktiga upptäckter för att förstå jordens klimat. Läs mer här.
  • Kemi: Årets Nobelpristagare i kemi tillkännages onsdag 6 oktober kl 11.45 av Kungliga Vetenskapsakademien.
  • Litteratur: Årets Nobelpristagare i litteratur tillkännages torsdag 7 oktober kl 13.00 av Svenska Akademien.
  • Fredspriset: Mottagaren/mottagarna av Nobels fredspris tillkännages fredag 8 oktober kl 11.00 av norska Nobelkommitén.
  • Ekonomi: Årets mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tillkännages måndag 11 oktober kl 11.45 av Kungliga Vetenskapsakademien.
Göran K. Hansson, ständig sekreterare för Vetenskapsakademien.