Två år med Aftonbladets coronarapportering: Helt unikt

Publicerad 2022-01-25

Aftonbladets nyskapande liverapportering om coronapandemin fyller två år.

Nivette Dawod, som arbetat med rapporteringen sedan dag ett, är tacksam över den täta kontakten med alla läsare.

– Det här fixar vi bara tillsammans.

I dag för två år sedan drog Aftonbladets redaktion i gång liverapporteringen om coronaviruset. Allt för att läsarna skulle få senaste nytt och kunna ställa frågor om coronaviruset.

I dag är rapporteringen en prisad och viktig del i Aftonbladets journalistik.

Bakom rapporteringen och läsardialogen står flera Aftonbladetmedarbetare. Men den reporter som är mest förknippad med rapporteringen är Nivette Dawod, hon har det som heltidsuppdrag. Ett arbete som bland annat nominerade henne till Stora journalistpriset som ”Årets röst”.

Går det att sammanfatta de här två åren på något rimligt sätt?

– Det har varit otroliga två år, på alla sätt och vis. Jag trodde aldrig när vi började med liverapporteringen att jag skulle sitta på samma fläck två år senare, säger hon och fortsätter:

– Och att vi skulle befinna oss i en ny våg av extrem smitta, alltså ett smittotal som vi aldrig sett förut, dessutom. Men det säger något om det här viruset. Det är så många gånger nu som vi inte har vetat – och just därför känns det extra viktigt att vara en konstant i den här osäkra tiden.

– Vad som än händer så finns Aftonbladets liverapportering där. Utan att överdriva kan jag konstatera att vi är den mest uthålliga liverapporteringen.

Hur viktigt har det varit?

– Jag tror att alla vet nu, att har man en fråga om pandemin så kan man vända sig till Aftonbladet.

Nivette Dawod har arbetat med rapporteringen sedan dag ett.

Hur mycket av den här tiden har du rapporterat hemma från köksbordet?

– Majoriteten av tiden.

Hur funkar det, för dig som annars brukar jobba mitt i Sveriges surrigaste och mest händelserika nyhetsnav?

– Det är väldigt konstigt att rapportera om en världsnyhet i en tyst lägenhet. Det är vi bortskämda med att kunna göra tillsammans med duktiga och smarta kollegor. Att få tänka och vara kreativa i grupp. Men för koncentrationen är det ganska bra för min del att sitta ostört. Det är tudelat. Jag saknar förstås den sociala samvaron, men för arbetet är fokuset man får av hemarbete något positivt.

– Det har varit allt annat än tråkigt att jobba med själva liverapporteringen. Verkligen en helt ny och unik upplevelse att jobba med nyheter samtidigt som jag har så tät kontakt med våra läsare. Det är verkligen något helt unikt som vi har skapat tillsammans. Det är ofta en läsare som tipsar eller frågar om en sak som vi sen tar reda på mer om. Att kunna ha fingret i luften på det sättet är fantastiskt och väldigt ärofyllt.

Hur tänker du om framtiden?

– Jag hoppas att 2022 blir året då pandemin är över, även om jag tror att vi kommer att behöva leva med covid-19 under lång tid. Men vi kommer att fortsätta rapportera så länge som det behövs, säger Nivette Dawod.

ANNONS