Fem punkter: Det ligger bakom ryska hotet

Uppdaterad 2022-01-15 | Publicerad 2022-01-14

Alla pratar om hotet från Ryssland igen och resten av världen reagerar starkt.

Men hur ser det ut och hur hänger det ihop med Ukraina?

Här är fem punkter som förklarar bakgrunden.

2014: Invasionen av Krim

Ukrainas president Viktor Janukovytj, som var en anhängare av Ryssland, lämnade landet för Ryssland efter protester som pågått i tre månader i Kiev där över hundra personer sköts ihjäl.

Därefter annekterade Ryssland Krimhalvön och gick in med trupper i östra Ukraina.

– Det blev en brytpunkt. Ryssland kunde inte acceptera att folkliga protester i grannlandet hade tvingat regim på fall så man gick in med trupper, säger Jakob Hedenskog, Östeuropaanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

Enligt FN har oroligheterna i Ukraina kostat mer än 13 000 människor livet sedan 2014.

Rysslands president Vladimir Putin övervakar en militärövning vid Krimhalvön.

Våren 2021: Varningar vid gränsen

Våren 2021 kom nya varningar om att ryska trupper var på väg mot den ukrainska gränsen.

December 2021: Ryska trupper vid gränsen

Putin satte in 100 000 ryska soldater vid den ukrainska gränsen, trots varningar från USA och presidenten Joe Biden. Enligt amerikanska underrättelsetjänsten planerar Ryssland en millitär offensiv redan i början av 2022.

Demonstranter i Ukrainas huvudstad Kiev protesterar mot Rysslands utrikespolitik.

Januari 2022: Nytt bråk om Natomedlemskapet

Ukraina har sedan länge velat gå med i försvarsalliansen Nato. Men Ryssland vill stoppa det från att hända och vill även ha ett avtal som ska stoppa Nato från att ta in nya medlemmar.

– Det spelar in naturligtvis. Ukraina vill gå med i Nato, man har till och med skrivit in det i sin konstitution. Det innebär dock inte att Ukraina är i närheten av ett Natomedlemsskap.

– Man är nog längre ifrån det nu än vad man var 2008 när man fick ett löfte om det. Ryssland använder detta som ett svepskäl för att sätta militärt tryck på Ukraina, säger Jakob Hedenskog

I grunden: Konflikten mellan USA och Ryssland

I grunden finns ett stormaktsspel mellan USA, och västvärlden, och Ryssland. Det har pågått länge, inte minst under Kalla kriget som följde andra världskriget där länderna stod på varsin sida. Länderna står på varsin sida politiskt.

Ryssland tycker att Ukraina bara agerar på USA:s initiativ och ser inte landet som en självständig stat med egna intressen.

USA:s utrikesminister Antony Blinken vid Natomötet.