Covidpass-fusk på Friends arena

Uppdaterad 2021-12-05 | Publicerad 2021-12-04

30 000 personer skulle visa vaccinationspass och legitimation när de skulle in på Friends arena för att se AIK–Sirius.

När Aftonbladet var på plats syntes hur flera vakter inte krävde legitimation.

– Vi har fått 48 timmar på oss att justera vår matchplanering efter myndigheternas besked, vilket är en utmaning, säger Fredrik Söderberg, tillförordnad klubbdirektör för AIK.

Väderförhållandena gjorde att taket på Friends arena var tvunget att stängas när AIK och Sirius möttes i allsvenskans slutstrid under lördagen.

På kort varsel blev arrangemanget ett inomhusarrangemang i stället för utomhus, vilket i sin tur gjorde att vaccinpass krävdes från alla 30 000 besökare.

Men när Aftonbladet var på plats utanför Friends arena syntes flera personer endast visa upp sin telefon med en QR-kod. Flera personer har också hört av sig och berättat att de inte behövde visa legitimation.

Besökare visar upp sina QR-koder.

Haft ont om tid

Fredrik Söderberg, tillförordnad klubbdirektör för AIK, vill inte kommentera deras rutiner innan det har varit en utvärdering. Enligt honom har personalen fått direktiv om att kontrollera både covidpass och legitimation.

– Jag har inte fått någon information om att det inte fungerat, och fick själv visa upp id i entrén. De jag pratat med tycker det fungerat bra.

Fredrik Söderberg, tillförordnad klubbdirektör för AIK.

Han tillägger att de bara haft 48 timmar på sig att justera matchplaneringen, vilket varit en stor utmaning.

– Men, som sagt, jag vill se utvärderingen av evenemanget först.

”Helt sjukt”

På grund av att vaccinationsbevis skulle visas upp var det långa köer utanför Friends arena redan 45 minuter innan matchstart.

– Det är galet att man säljer biljetter till ett evenemang som man ändrar två dagar innan, helt sjukt, säger Abbe Ståhlberg.

Men det fanns också det som tyckte det var bra att kravet infördes.

– Jag tycker det är rätt. Det känns som att de som inte tagit utsätter andra och inte bara sig själva. Jag förstår inte varför man inte vaccinerar sig, säger Kjell Norberg.

Kön utanför Friends arena.

Länsstyrelsen: Kan bidra till smittspridning

Moa Karlsson, operativt ansvarig för länsstyrelsens pandemitillsyn, riktar kritik mot att personer släppts in på Friends utan att ha blivit kontrollerade.

– Det är absolut inte bra. För att systemet ska funka måste man följa de reglerna som finns, annars kan man ju inte veta att det är en vaccinerad person som går in, säger hon.

Länsstyrelsen har haft kontakt med båda fotbollsklubbarna som skulle ha match i Stockholm i helgen och informerat dem om de regler som gäller. Det innefattar att man ska kontrollera att det är rätt person som visar upp vaccinbeviset – och det kan man bara göra via legitimation. Det finns dessutom en app som arrangören kan använda för att se till att vaccinationsbeviset är giltigt.

– Syftet är inte att förstöra någons sista avslutande fotbollsmatch, utan förhindra smittspridning, säger Moa Karlsson.

Hon befarar att det kan komma fler restriktioner om inte arrangörer är noga med uppdraget.

– Om 30 000 personer samlas och ett visst antal inte är vaccinerade, så kan ju fler såklart bli smittade.

Som arrangör kan man inte straffas i efterhand om man brustit i rutiner. Om fler matcher skulle hållas hade Länsstyrelsen kunnat besluta om föreläggande kopplat med vite, sen hade de gått ut och gjort tillsynsbesök för att kontrollera om arrangören följde reglerna. Om de ändå inte gör det kan Länsstyrelsen begära att få vitet utdömt av förvaltningsrätten.

– Det vi kan säga nu är att det är högst olämpligt och olyckligt att man släppte in folk som inte är kontrollerade. Jag hoppas arrangören ser över vad som gått fel.

Följ ämnen i artikeln