Försvarsmakten

Luftrummet fylls – med Jas-plan

Av: 

TT

NYHETER

Luftrummet över södra och mellersta Sverige kommer fyllas med Jas 39 Gripen-plan under tio dagars tid – med start från i går måndag.

Flygövningarna kommer att pågå dygnet runt.

Det handlar om en omfattande luftförsvarsövning, kallad LFÖ 22, som innehåller ett så kallat högkonfliktscenario, som innebär att försvaret fiktivt övar på ett scenario där Sverige är utsatt för ett väpnat angrepp.

Även Finlands flygvapen deltar i övningen, som omfattar runt 2 500 personer.

Svenska jakt, attack och spaningsplanet Jas 39 Gripen. Arkivbild.

Övningen hålls vid Såtenäs, Ronneby, Kalmar, Linköping samt Uppsala. Även andra flygbaser kan bli aktuella, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Övningstätt kring Östersjön

Samtidigt inleder Nato i dag en övning i Estland där Sverige och 13 andra länder deltar med totalt 18 000 soldater. Övningen har ingenting med LFÖ 22 att göra. Sverige deltar just nu också i en övning i Polen.

– Våren är en väldigt övningstät period, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten till TT.

Jas 39 Gripen E under en flygning över Gotland häromdagen.

I och med övningen i Estland har fartyg från ett flertal Natoländer seglat in i Östersjön. Samtidigt firar den svenska marinen 500 år och svenska fartyg ligger förankrade i hamnar längs med kusten.

– Det är en hel del fartyg i Östersjön nu, konstaterar Therese Fagerstedt.

ÖB: Planerat sen länge

På måndagseftermiddagens höll Sveriges överbefälhavare Micael Bydén pressträff. Han fick då frågor om den pågående militärövningen har något samband med det svenska Nato-beskedet.

– Inte direkt. Det här är en övning som vi planerat en längre period och sammanfaller med en politisk process. Vi övar mot den typen av den bakgrund som vi nu har på riktigt. Vi övar i relevanta sammanhang, svarade han.

– Vi har lagt stora resurser i den skarpa verksamheten, operationer och insatser i vårt närområde under det senaste halvåret.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Överbefälhavare Micael Bydén under måndagens pressträff.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige måste stå emot ett första anfall själv

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvarsmakten

Flygvapnet

Östersjön

Micael Bydén

Gripen

Försvarspolitik