Fem döda i husras – sökandet försvåras av oväder

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Fem personer har hittats döda i rasmassorna från de flervåningshus i Marseille som kollapsade på tisdagen.
Hoppet om att hitta överlevande i ruinerna minskar för varje timme – och ett ihållande regn försvårar räddningsinsatsen.
– Rasmassorna är mycket kompakta vilket begränsar chanserna att överleva, säger statsåklagare Xavier Tarabeux på en pressträff.

Räddningstjänst och polis i Marseille letar fortfarande febrilt efter överlevande i rasmassorna efter de flervåningshus som kollapsade mitt i centrala Marseille under måndagen.

Fem personer har hittats döda och två personer har skadats lindrigt i samband med husraset.

Mellan fem och åtta personer saknas fortfarande och de befaras ligga begravda under bråten.

Regn försvårar arbetet

Arbetet både försvårades och försenades dessutom av ett regnoväder som drog över Marseille på måndagen och tisdagen.

– Ju längre tiden går desto sämre blir utsikterna för att hitta någon levande. Rasmassorna är mycket kompakta vilket begränsar chanserna att överleva, säger Xavier Tarabeux, statsåklagare i Marseille på en pressträff.

Räddningsarbetet beräknas pågå i ytterligare minst en vecka och 80 brandmän och 120 poliser deltar i räddningsinsatsen.

1 av 9 | Foto: HO/BMPM/SM Aedo/AFP

”Huset började röra på sig”

En 25-årig student som bodde i huset berättar för France 3 att hon oroar sig för sina två nära vänner som bodde i huset. Hon har inte hört från dem, eller flera av de grannar hon känner, sedan huset kollapsade.

Själv bestämde hon sig för att flytta ut ur huset och hem till sina föräldrar kvällen innan huset rasade samman. Husväggarna hade börjat röra på sig och hon kände sig otrygg.

– Jag bestämde mig för att lämna lägenheten. Jag kunde knappt få upp min dörr längre och jag var rädd för att bli instängd, säger hon till France 3.

Nu oroar hon sig för två av sina vänner som bodde i huset och flera av sina grannar som hon inte hört något från sedan huset rasade samman.

6000 fastigheter är ”bräckliga”

De flesta av husen i stadsdelen har länge varit i undermåligt skick. Ett av de hus som rasade har varit obebott och igenbommat sedan 2012 och stora sprickor syntes i fasaden.

– Nästan 6 000 fastigheter har identifierats som bräckliga, säger inrikesminister Christophe Castaner till France 3.

Han meddelade på tisdagen att Marseilles fastigheter kommer att granskas och skriver på Twitter att räddningsinsatsen och sökandet kommer att fortsätta ”så länge det finns hopp”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN