Annegret Kramp-Karrenbauer

Inte lätt fylla Merkels skor

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

Med valet av "Mini-Merkel" till ny partiordförande för Tysklands kristdemokrater ökar chansen att Angela Merkel blir kvar som Europas ledare i tre år till.

För Annegret Kramp-Karrenbauer gäller att visa att hon kan fylla Merkels skor.

Det blir inte lätt.

Att hon valts till ny partiordförande innebär inte med automatik att hon blir ny förbundskansler den dag som Angela Merkel avgår. Men hon har en stor chans att bli krisdemokratiska CDU:s kandidat om hon sköter sina kort väl.

Kanske ska man se de kommande tre åren som ett slags pryoperiod där hon får chansen att långsamt växa in i rollen. För att efterträda kvinnan som blivit utsedd till världens mäktigaste åtta år i rad blir inte lätt. Något Annegret Kramp-Karrenbauer knappast kan vara omedveten om. Hon behöver skaffa sig en egen identitet och bli respekterad på egna meriter. Därför ogillar hon i högsta grad smeknamnet "Mini-Merkel" som kan tolkas nedsättande.

Annegret Kramp-Karrenbauer och Angela Merkel.

Påminner om varandra

AKK, som hon kallas för att folk ska slippa uttala hennes långa efternamn, vann sannolikt för att Angela Merkel redan i februari dubbade hennes som sin kronprinsessa genom att rekrytera henne som partisekreterare. De två har lätt för att samarbeta även om de inte har exakt samma åsikter i alla politiska frågor.

Däremot påminner deras ledarstil mycket om varandra. Även AKK är eftertänksam och resonerande. Inte den som direkt slår ner näven i en fråga.

Med den katolska trebarnsmamman från Püttlingen i södra Tyskland blir det ingen tvär högergir i partiet. Precis som Merkel står hon lite till vänster om mittfåran i CDU. Däremot är hon mer konservativ i sociala frågor. Hon röstade exempelvis emot införandet av homosexäktenskap.

Merkel härstammade från kommuniststaten DDR och förde CDU åt vänster under sina 18 år som partiledare. En viktig förklaring till att partiet lyckades locka nya väljargrupper och vinna alla förbundsdagsval under Merkels tid vid makten.

Långsam utfasning

Men valet förra året och ett antal delstatsval i år där CDU backat kraftigt visar att Merkels stjärna inte lyser lika klart efter flyktingkrisen där hon alltför sent började strama åt. Det var också därför hon i höstas meddelade att hon inte ställde upp för omval som partiledare. Detta trots att hon annars alltid sagt att den som är förbundskansler också måste vara partiledare.

Förändringen ger Merkel en chans att långsamt fasa ut sig själv från politiken och lämna på ett ordnat sätt och med värdighet. Hon kan koncentrera sig på att leda landet och Europa och slipper ägna en massa tid åt det interna maktspelet i partiet.

För både henne och Europa var det tur att partimedlemmarna valde AKK. Hade i stället affärsjuristen och miljonären Friedrich Merz tagit hem maktspelet hade det sannolikt lett till splittring i partiet. Merkel och Merz beskrivs som fiender sedan hon en gång i tiden petade honom från posten som partiets gruppledare.

Blir saknad

Det är inte sannolikt att Merkel stannat kvar särskilt länge som förbundskansler om hon fått Merz som parhäst. Han står för en betydligt mer konservativ linje och mycket tuffare tag i migrationspolitiken.
Men AKK:s segermarginal var mycket knapp. Omröstningen avslöjade att många i partiet vill se förnyelse och en gir högerut till ett mer traditionellt kristdemokratiskt parti.

Nu sitter Merkel säkert som kansler så länge som hennes koalitionsregering med socialdemokratiska SPD håller. Något som inte minst är viktigt för en allt oroligare omvärld. Merkel är Europas obestridliga ledare. Den som alla vänder sig till för att lösa kriser inom EU och på den internationella arenan. Hon är förmodligen den västledare som har bäst förbindelser med Rysslands president Vladimir Putin, bland annat därför att hon kan tala ryska med honom.

Oavsett när Merkel lämnar makten för gott kommer det att skapa en period av instabilitet innan Europa ser om AKK eller den som efterträder Merkel som förbundskansler håller måttet.

Den nio minuter långa stående ovationen efter gårdagens avskedstal tyder på att hon kommer att vara saknad.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Annegret Kramp-Karrenbauer tar över efter Merkel

ÄMNEN I ARTIKELN

Angela Merkel

Tyskland

CDU, Christlich Demokratische Union