Svidande nederlag för Merkels CDU

Publicerad 2016-09-04

Angela Merkels CDU ser ut att tappa platsen som näst största parti i Mecklenburg-Vorpommern till högerpopulistiska AFD.

Till skillnad från AFD tror inte Tysklandskännaren Svante Weyler att det är början på slutet för Merkels tid som förbundskansler.

– Det krävs väldigt mycket större händelser för att hennes situation ska påverkas på djupet.

Svante Weyler.

På söndagen gick invånarna i Angela Merkels hemmadelstat Mecklenburg-Vorpommern till valurnorna för att välja ett nytt delstatsparlament.

Efter att vallokalerna stängt klockan 18 pekade tv-kanalen ZDF:s prognoser på att CDU går mot ett svidande nederlag. CDU får bara 19,1 procent och blir därmed omsprunget av högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD), som enligt prognoserna får 21,1 procent av rösterna. Störst blir socialdemokratiska SPD – CDU:s koalitionspartner, både i delstaten och på nationell nivå, får 31,4 procent enligt prognoserna.

AFD är sedan tidigare representerat i hälften av Tysklands sexton delstatsparlament. Partiets toppkandidat, med det svenskklingande namnet Leif-Erik Holm, gläds åt att det nu tar plats i ytterligare ett.

– Grädden på moset är att vi har gått om Merkels CDU. Kanske är det här början på slutet för Merkels tid som förbundskansler, säger Holm.

Tyngre i Baden-Württemberg

Tysklandskännaren Svante Weyler, förläggare, författare och journalist, tror att resultatet ökar trycket på Merkel men säger att hon fortfarande är ohotad i sitt parti.

– Det krävs väldigt mycket större händelser för att hennes situation ska påverkas på djupet.

– Resultatet är ingen överraskning. Alla hade räknat med nästan exakt de här siffrorna. I Baden-Württemberg var framgången för AFD betydligt tyngre för CDU, eftersom det är kristdemokratiskt kärnland. Mecklenburg-Vorpommern är fortfarande ett mycket mer svårberäknat område, de har inte lika långa traditioner för de här partierna, säger Svante Weyler.

”Inte särskilt stabilt parti”

Många bedömare har sett delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern som en försmak av nästa års förbundsdagsval.

– Jag tror att alla är fullständigt övertygade om att Alternativ för Tyskland kommer att komma in i förbundsdagen. Det kommer att komplicera regeringsbildningen. Å andra sidan har Tyskland redan nu en komplicerad regeringsbildning med sin storkoalition. De som har det riktigt stora problemet är socialdemokraterna, som ligger på 20 procent i de nationella mätningarna. De har inga stora idéer och inga stora personligheter.

Svante Weyler tror att Tyskland kommer att regeras av en storkoalition även efter valet 2017.

– Jag tror inte att de får ihop någon majoritet på annat sätt och jag tror inte att CDU är ett dugg intresserade av att samarbeta med Alternativ för Tyskland. Det är inte bara det att AFD ligger längre ut till höger, det är också att det inte är ett särskilt stabilt parti. De har nyligen klarat av en nazistskandal (den ledande företrädaren Wolfgang Gedeon uteslöts på grund av flera antisemitiska kommentarer) och har avverkat en rad partiledare. De kommer att etablera ett tryck på övriga partier, men jag tror inte att de kommer släppas in på några beslutande positioner.

– Tyskland har fått ett sådant parti som nästan alla andra europeiska länder har. Siffrorna för Alternativ för Tyskland är inte högre än i andra länder, till exempel om du jämför med Nationella fronten i Frankrike.

Turkietavtal måste fungera

Efter att Tyskland tagit emot hundratusentals asylsökande under flyktingkrisen har Angela Merkels förtroende hos väljarna rasat från 67 procent till 45 procent på bara ett år. I nästa års val kan hon komma att ställa upp för en fjärde mandatperiod som förbundskansler.

– Allt talar för att hon ställer upp en gång till. Det finns ingen i Kristdemokraterna som kan hota henne på allvar, säger Svante Weyler.

Vad krävs för att CDU och socialdemokratiska SPD inte ska fortsätta att tappa mark till AFD?

– Kanske att det visar sig att Tyskland klarar av flyktingkrisen. Avtalet mellan EU och Turkiet, som ju Merkel var den som hittade på, måste fungera. Sedan får det inte hända något med den europeiska ekonomin, mer än att den fortsätter att vara svag. Men jag ser inget hot mot Merkel eller det tyska politiska systemet, säger Svante Weyler.