”Kanske den mest allvarliga situationen i världen i dag”

Uppdaterad 2017-12-20 | Publicerad 2017-12-19

FN:s människorättschef utesluter inte att fördrivningen av rohingyer kan bedömas som folkmord - och att Burma ställs inför rätta.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har själv besökt flyktinglägren i Bangladesh.

– Det här uppvisar alla tecken på definitionen för brott mot mänskligheten, säger hon.

Hundratusentals människor ur den muslimska minoritetsgruppen rohingyer har flytt sina hem i Rakhinestaten i Burma efter att militärmakten och buddistiska extremister bränt upp byar och utfört massmord, tortyr och våldtäkter, något Aftonbladet berättat om i reportageserien #tittaintebort.

De rohingyer som har överlevt bor i överfulla flyktingläger i Bangladesh där epidemier sprids och den humanitära situationen är katastrofal.

FN:s människorättschef Zeid Ra’ad Al Hussein utesluter inte att det som pågår i Burma mot rohingyer rör sig om ett folkmord. Han sa i går till brittiska BBC att han inte skulle bli förvånad om Burmas militärledare, generalen Aung Min Hlaing, och statskanslern Aung San Suu Kyi, ställs inför rätta.

– Givet storleken på denna militära operation måste beslutet ha tagits av högsta ansvariga militärledare. Om du som ledare i landet hade kunskap om att det pågick men inte gjorde något för att stoppa det, då kan du ställas inför rätta anklagad för folkmord, sa al-Hussein till BBC.

Mördats framför hela familjen

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) var nyligen i ett av flyktinglägren i Bangladesh och mötte flyktingar.

– Vi träffade många kvinnor som berättade om sina upplevelser. Den kvinnan jag kommer att tänka på nu berättade att hennes man hade mördats framför ögonen på hela familjen och att hon själv utsatts för våldtäkt och övergrepp, berättar hon.

Wallström säger att frågan har hög uppmärksamhet i det internationella samfundet. Bland annat har FN krävt att kommissionen för mänskliga rättigheter får tillgång till Rakhineområdet i Burma som rohingyerna fördrivs från.

Kina och Ryssland blockerar säkerhetsrådet att anta resolutioner i FN, hur arbetar Sverige och EU för att stoppa det som pågår i Burma?

– Vi har fört upp frågan på säkerhetsrådets dagordning och det har hittills i år varit till diskussion både i november och december. Det är absolut nödvändigt, för det här är mycket allvarligt, kanske den mest allvarliga situation som vi har i världen i dag. Frågan är dessutom uppe till diskussion i EU, säger hon

Utrikesministern betonar att det är viktigt att berättelserna från flyktingarna förs vidare.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att Aftonbladet och andra uppmärksammar vad som pågår, att vi fortsatt kan hålla pressen på Myanmar och på Myanmars regering, säger Wallström, som använder Burmas nya namn, som landet bytte till 1989.

”Brott mot mänskligheten”

Svenska regeringen har avsatt 193 miljoner kronor i humanitärt stöd för att hjälpa rohingyer i Burma och Bangladesh. Wallström har också haft direkta samtal med bland annat Aung San Suu Kyi och den burmesiska regeringen.

Swedish Rohingya Association, en organisation som företräder rohingyer i Sverige, har i en debattartikel krävt flera åtgärder, bland annat att svenskt projektbistånd till Burma stoppas, och att ansvariga militärer, regeringsmedlemmar och parlamentsledamöter nekas visum till utlandet.

Margot Wallström anser dock att isolering är fel taktik i nuläget.

Under gårdagen sa FN:s människorättschef att han inte skulle förvånas om Suu Kyi ställs inför rätta för folkmord. Vad är din kommentar till det?

– Det jag kunde se, och det sa jag också på plats, är att det här uppvisar alla tecken på definitionen för brott mot mänskligheten. Det är systematiskt, planerat och omfattande. Det är en mycket, mycket allvarlig situation och därför är det så viktigt att kontoret för mänskliga rättigheter tillåts att besöka området och se hur rohingyerna har det.

Hon vill också att FN-kommissionen får möjlighet att skicka en undersökningsgrupp, det som brukar kallas ”fact finding mission” till området och får överse att den överenskommelse som slutits mellan Bangladesh och Burma om ett säkert återvändande för rohingyer följs.

Trots den återkommande pressen från det internationella världssamfundet har Aung San Suu Kyi inte kritiserat militärmakten i landet, som hon heller inte har någon reell makt över.

ANNONS