Grannen: ”Det är jättehemskt – jag förstår inte varför”

Uppdaterad 2021-07-08 | Publicerad 2021-07-07

En vuxen och två barn har dött sedan de körts på av ett X 2000-tåg i byn Tormestorp söder om Hässleholm. Polisen har inlett en förundersökning om två fall av mord. 

– Det känns tungt. Det är fruktansvärt oavsett om det är olycka eller vad som har hänt, säger Ronny Nilsson, boende i Tormestorp.

Vid 10.40 på onsdagsförmiddagen fick polisen larm om en allvarlig tågolycka i höjd med Tormestorp utanför Hässleholm. De initiala uppgifterna var att flera personer befunnit sig på spåret och att lokföraren själv hade larmat om olyckan.

På onsdagskvällen gick polisen ut med att tre personer dött och att man utreder händelsen som två fall av misstänkt mord. Polisen misstänker att två barn bragts om livet vid händelsen. 

– Det är två fall av misstänkt mord på de yngre personerna. Det är sådana uppgifter vi har i förundersökningen som gör att vi inlett en förundersökning om misstänkt mord, säger Robert Loeffel. 

Av utredningsskäl kan han inte gå in i detalj på vad misstankarna grundar sig i.

Är de tre avlidna släkt med varandra?

– Det finns en relation mellan de här tre personerna. Mer än så kan jag inte säga, säger Robert Loeffel. 

Han kan inte uppge barnens ålder men bekräftar att det rör sig om personer under 18 år.

”Tutade längre än vanligt”

Boende i Tormestorp är bestörta över att tre mist livet vid järnvägsspåret. 

– Det är jättehemskt. Jag förstår inte varför det har hänt överhuvudtaget, säger Tommy Jönsson. 

Han bor ett par hundra meter från tågspåret i Tormestorp och han hörde väldigt mycket utryckningsfordon under förmiddagen. Men det var först när han tog bilen för ett ärende som han förstod att något allvarligt hänt. 

”Trodde det brann”

35-åriga Maren Pétursdóttir hamnade mitt i utryckningsinsatsen.

– Jag körde efter brandkåren när jag var på väg hem. Brandbilen stannade vid tåget. Då trodde jag att det brann ombord på tåget, säger Maren Pétursdóttir.

Hon körde vidare hem och först timmar senare läste hon på nätet att en vuxen och två barn avlidit vid järnvägen.

– Det är fruktansvärt. Man undrar vad som hänt

Maren och hennes familj har bott i Tormestorp i sex år och kommer ursprungligen från Island. Händelsen på tågspåret nådde även Isländsk media i dag. Så släktingar började ringa.

– Vi fick samtal från Island. De ville kolla så vi var okej.

”Det är fruktansvärt, helt enkelt.”, säger Ronny Nilsson.

57-årige Ronny Nilsson, som är avdelningschef på Gata Park i Hässleholms kommun, bor med sin fru några kvarter från järnvägen.

– Min fru hörde hur det tutade. Tåget tutade längre än vanligt. De brukar tuta när de kör men denna gången tutade han enormt länge, säger Ronny Nilsson.

Han känner sig nedstämd efter händelsen.

– Det är rätt så tungt. Det är fruktansvärt, helt enkelt.

Följ ämnen i artikeln