Bränder rasar – hotar de olympiska spelens vagga

Uppdaterad 2021-08-06 | Publicerad 2021-08-05

Samtidigt som OS pågår i Japan hotas spelens födelseplats Olympia i Grekland att brinna upp.

Byar har evakuerats och hundratals hem har förstörts.

De svåra bränderna rycker nu närmare huvudstaden Aten.

– Vi för en titaniskt krig. De svåraste dagarna ligger framför oss, säger Nikos Hardalias minister för civilskydd till Reuters.

Läget är ansträngt i Grekland som plågas av flera svåra bränder. På ön Evia, belägen intill Aten, har 150 hem slukats i bränderna och ett dussin byar är i farozonen.

Ett kloster på ön omringades av brandhärdar. Lågorna beskrevs som enorma, efter att branden spridit sig från en intilliggande skog.

Där befann sig tre munkar som vägrade lämna klostret.

”Vi kvävs av röken” ska en av munkarna ha sagt över telefon.

Polisen meddelade att munkarna skulle komma att evakueras med våld om deras liv var hotade, rapporterar The Guardian.

Från en strand kunde 85 personer evakueras med båtar. Enligt lokala myndigheter deltar hundratalet brandmän i släckningsarbetet, understödda av helikoptrar och vattenbombande flygplan.

Olympiska födelseplatsen hotad

På torsdagsmorgonen kämpade brandmän mot eldhärdar i huvudstaden Atens utkanter. Tusentals personer har evakuerats och boende uppmanas att stanna inne. Invånare har på avstånd kunnat beskåda hur elden ryckt närmare storstaden.

Enligt AP deltar 500 brandmän, militär och flyplan i den omfattande släckningsinsatsen.

Olympia är de olympiska spelens hem. Här bilder från en tidigare eldceremoni i byn.

Cirka femton mil väster om Aten har borgmästaren i byn Olympia vädjat om hjälp. Flera byar har evakuerats i närheten av de olympiska spelens vagga, varifrån den olympiska elden inleder sin resa till värdlandet.

– Vi gör vårt bästa för att rädda denna heliga plats. Efter människoliv är vår högsta prioritet att rädda vår historia, säger borgmästaren Panagiotis Antonakopoulos, enligt Reuters.

Krishjälp från EU och svenska flygplan

Grekland har i likhet med branddrabbade Turkiet haft höga temperaturer över 40 grader och svåra vindar. Experter pekar också på klimatförändringarna som en bidragande orsak till de många bränderna.

I landet finns ett hundratal aktiva bränder, enligt regeringen.

Grekland har vänt sig till EU för att få hjälp med släckningsarbetet.

Den allvarliga situationen har gjort att Grekland vänt sig till EU för att få hjälp med släckningsarbetet. Sverige har skickat två skopande flygplan. Även Cypern har skickat flygplan, enligt The Guardian.

– I Grekland rasar flera allvarliga skogsbränder. Idag begärde de hjälp av oss för att hantera bränderna, och Sverige ska bistå med två vattenskopande flygplan som åker till Grekland så snart som möjligt, skriver inrikesminister Mikael Damberg på Twitter.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, bedyrar att hjälpinsatsen inte ska äventyra den svenska beredskapen.