Adriana, 12, sköts ihjäl – skolan startar fond i hennes minne

Rektorn: Gör vår del i att stoppa gängskjutningarna

Publicerad 2021-09-05

BOTKYRKA. En månad innan sin 13-årsdag sköts Adriana ihjäl på en rastplats i Norsborg.

Ett år senare – inför det som skulle ha varit hennes 14-årsdag – delar hennes skola ut de första stipendierna från hennes minnesfond.

För skolans elever och personal är den tragiska dödsskjutningen fortfarande ett öppet sår.

– Man känner sig otrygg att gå ensam, säger eleven Jonas Salman, 12.

Sommarlovet är slut sedan några veckor och skolan har börjat igen för elever och personal på Freinetskolan Kastanjen i Norsborg. Det är andra året som Adriana inte kommer tillbaka till skolan efter sommaren.

Den 2 augusti förra året sköts hon till döds i en skjutning på en rastplats en bit härifrån.

I dag skulle hon ha fyllt 14 år. Hela skolan, från sexåringar till niondeklassare har samlats på fredagen för en minnesstund på skolgården, framför trädet som planterats till hennes minne.

Adriana fick aldrig bli 14 år.

En hjärtformad ballong vajar i vinden.

– Adriana var en älskad vän, klasskompis och elev. Sorgen har varit övermäktig. Hon var en person som alla på skolan kände och hade personliga minnen av, så det har påverkat oss väldigt mycket, säger Maria Nordheden-Gard, rektor på skolan.

”En klasskamrat kan bli skjuten”

Skolan har startat en minnesfond i hennes namn som ska dela ut två stipendier varje år. Ett stipendium ska gå till en organisation som jobbar mot våld och kriminalitet bland unga, det andra till en elev på skolan som verkar i Adrianas anda.

– Det är vår lilla del i att stoppa skjutningarna, sen får resten av samhället göra sin del, säger Maria Nordheden-Gard.

Det är också ett sätt att försöka hantera sorgen, rädslan och ilskan över att man befinner sig på en plats där små barn riskerar att hamna i gängkrigens skotteld. De skott som träffade Adriana misstänks har varit menade för två unga män med kopplingar till ett kriminellt nätverk.

– Vi hade 200 barn som plötsligt levde i en verklighet där en klasskamrat kan bli skjuten, säger Maria Nordheden-Gard.

Rektor Maria Nordheden-Gard fick plötsligt ta hand om en skola full med barn – vars klasskompis blivit ihjälskjuten.

I år går ett av stipendierna till Passus som hjälper unga att lämna det kriminella livet. Organisationen har fått 2000 kronor, en prissumma man hoppas ska öka, och kommer att föreläsa för de äldre eleverna under dagen.

Vill inte gå ensam

Jonas Salman, 12, fick ta emot elevstipendiet för att ”han är en omtänksam elev som försöker vara vän med alla och står upp för andra om han ser att de blir utsatta eller mobbade”. Han har fått ett silversmycke designat av en lärare och ett presentkort till Gröna Lund.

– Adriana hade mycket energi och glädje. Och hon var inte rädd, berättar han samtidigt som han håller upp sitt diplom.

Att en kompis till honom dödats i en skjutning chockade honom. Det har också fått honom att tänka på var han rör sig i området.

– Man känner sig otrygg att gå ensam och vill helst ha en person med sig. Här vid skolan är allt snällt, men om man går till McDonalds är det en annan sak. Vissa ställen är farliga, säger han.

– Jag tycker att vapen borde förbjudas och inte finnas. Det är bara skadligt.

Jonas Salman, 12, fick ta emot elevstipendiet i år. Han berättar att han inte känner sig trygg efter mordet.

Adrianas mamma: Hade gjort storverk

Adrianas mamma Susanne är också på plats på minnesstunden, men står lite vid sidan av folksamlingen. Hon försöker hålla tillbaka gråten.

– Det var väldigt fint. Men det är så orättvist och smärtsamt, hon var liten tjej i stora skor och skulle ha gjort storverk i livet. Jag hoppas att det här är ett sätt att få fler unga att ta efter henne och våga stå upp för andra.

Adrianas mamma Susanne står lite vid sidan av gruppen som firar det som skulle ha varit hennes dotters fjortonde födelsedag.

När Adriana dog hoppades Susanne att det skulle bli en vändpunkt och en väckarklocka för samhället och politiker.

Men gängskjutningarna har fortsatt att skörda människoliv. 26 människor har dött och 192 har skadats i skjutningar i Sverige hittills i år. I närliggande Flemingsberg skadades två barn som lekte på en innergård i en skjutning den 17 juli i år.

– Jag trodde att Adrianas mord skulle vara droppen. Men det blev inte det. Men jag tror och hoppas fortfarande att det kommer förändringar, säger Susanne.

Idag, på Adrianas födelsedag, är hon med i ett samtal på Botkyrka kommuns dag mot våld. Även inrikesminister Mikael Damberg (S) kommer att vara med under dagen.

Sju häktade för mordet

Totalt har sju personer häktats misstänkta för mordet på Adriana. Tre av dem är fortfarande på fri fot och tros befinna sig i Turkiet. Vice chefsåklagare Anna Svedin har begärt dem utlämnade. Hon säger att utredningen är inne i ett intensivt skede och beskriver bevisläget som väldigt bra.

Susanne tycker att de personer som är skyldiga till hennes dotters död borde träda fram och erkänna vad de gjort.

– Då skulle jag känna mig mer respekterad och inte spottad på. Träd fram, säg att det var ni och ta era straff som ni förtjänar.

Adrianas närmsta vänner i skolan står och pratar med Susanne efter minnesstunden.

– Det var fint att göra det för Adriana, hon var en unik människa och vän. Men sorgligt att vi ens ska behöva göra det, säger en av dem.