Uppgifter: Evakuering av civila från Kabul avslutas i dag

Publicerad 2021-08-29

Evakueringen av civila från Afghanistan kan avslutas redan i dag, enligt säkerhetskällor.

Samtidigt säger talibanerna att de är redo att ta över driften av flygplatsen.

– Vi väntar på den sista signalen från amerikanerna för att säkra full kontroll av flygplatsen, säger en anonym talibankälla till Reuters.

USA går in i slutfasen av evakueringarna från Afghanistan, omkring 1000 amerikanska medborgare ska tas ut ur landet till den 31 augusti.

Nu kommer uppgifter om att västmakternas evakuering av civila kan avslutas redan i dag, skriver Reuters som talat med en säkerhetskälla inom väst-koalitionen.

– Vi vill försäkra oss om att alla utländska civila och de som är i risk evakueras i dag. Styrkorna kommer att börja flygas ut när den processen är över, säger källan till Reuters.

En amerikansk soldat tar han om ett barn på flygplatsen i Kabul.

Väntar på signal

Totalt 113 500 personer har flugits ut från Kabuls flygplats sedan evakueringarna inleddes i mitten på augusti, enligt amerikanska myndigheter.

Enligt ett avtal mellan USA och talibanerna ska amerikanerna lämna landet senast 31 augusti, en plan som Joe Biden sagt att man står fast vid. En förlängning av landets utträde ur Afghanistan är heller inte aktuellt enligt talibanerna.

Och talibanerna ska nu stå redo att ta över driften av flygplatsen.

– Vi väntar på den sista signalen från amerikanerna för att säkra full kontroll av flygplatsen, säger en representant för talibanerna till Reuters.

Enligt representanten, som vill vara anonym, har man ingenjörer och tekniker som kan ta över driften av flygplatsen.

Talibanerna har tidigare bett Turkiet och Qatar om hjälp att fortsätta sköta flygplatsen. Turkiet har sagt att någon sådan hjälp inte är aktuell, om man inte får ha egna militärer på plats.

Talibaner vid en checkpoint i Kabul.

Macron: Förhandlar med talibanerna

Frankrikes president Emanuel Macron säger att man nu har inlett förhandlingar med talibanerna. Samtalen rör både upprättandet av en humantär zon i Kabul och den möjliga fortsatta evakueringen av fler människor från landet.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har kallat flera av säkerhetsrådets medlemsländer till ett möte gällande Afghanistan, bland andra Storbritannien, Frankrike, USA, Kina och Ryssland.

De flesta länder, bland dem Sverige, har avslutat sina evakueringar efter torsdagens terrorattentat mot flygplatsen och det förvärrade säkerhetsläget. USA har också varnat för att nya terrorattacker kan komma.

Många länder, bland dem Sverige, har dock fortfarande kvar både egna och afghanska medborgare som de hade planerat att flyga ut.

En Afghansk kvinna genomgår säkerhetskontroll på flygplatsen i Kabul.