MP: Staten ska stå för energieffektivisering

Olle Bengtsson/TT

Publicerad 2022-08-09

Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill att staten ska stå för notan när folk energieffektiviserar sina hem. Arkivbild.

Som lösning på en ny vinter med rekordhöga elpriser vill Miljöpartiet att fler hem energieffektiviseras. Partiet föreslår att staten ska ta större delen av notan för att optimera villor och större fastigheter.

Enligt förslaget ska staten stå för 80 procent av kostnaden för alla åtgärder som hushåll och fastighetsägare genomför för att spara på energin. Det kan handla om allt från att installera en värmepump eller bergvärme till att förbättra ventilationen och isoleringen.

– Den långsiktiga lösningen för att hålla nere energikostnaderna är att staten nu hjälper hushållen att minska energianvändningen så mycket som möjligt, säger partiets språkrör Per Bolund.

– Lyckas man göra de insatserna ger det inte bara effekt denna vinter utan många vintrar framöver.

Kan kombineras med rot

Likt det så kallade gröna avdraget ska privatpersoner och fastighetsägare kunna söka om skattereduktion för åtgärder som optimerar energiförbrukningen. Stödet, som ska gälla under en begränsad tid, ska även gå att kombinera med rotavdraget.

Någon beräkning för vad förslaget kan komma kosta staten har partiet inte gjort, där vissa åtgärder är dyrare än andra.

Enligt beräkningar från Vattenfall kostar till exempel installation av bergvärme för en medelstor villa drygt 160 000 kronor efter rotavdrag.

TT: Vad kan ert förslag tänkas kosta?

– Det är efterfrågan som kommer att avgöra hur stora de här kostnaderna blir, säger Per Bolund, som menar att staten kommer få igen det i minskad energiförbrukning och minskat effektuttag.

– Men staten har helt klart råd. Intäkterna från energiskatter och moms har ökat och de pengarna kan vi använda till att hjälpa hushållen klara av de höga kostnaderna. Intäkterna till Vattenfall kommer också att öka, och därigenom utdelningen till staten.

Utesluter inte direkt stöd

Partiet vill samtidigt ta tillbaka och bredda det så kallade energisteget, som riktar sig till företag som vill energieffektivisera verksamheten. Programmet försvann när oppositionens budget vann förra året.

– Det fick en väldigt positiv effekt, många företag sökte och har varit väldig nöjda med effekterna. Nu tycker vi även att små och medelstora företag ska kunna ansöka om stöd.

Moderaterna föreslog under tisdagen ett högkostnadsskydd för att inte hushållens elräkningar ska rusa iväg i vinter. Även statsminister Magdalena Andersson (S) öppnade för att ett direkt stöd kan behövas – och den dörren stänger inte heller Per Bolund.

– Vi ställde oss bakom det som regeringen föreslog i vintras, så vi utesluter inte den möjligheten. Men vår slutsats är att det här är ett bättre sätt att använda våra gemensamma pengar.

Följ ämnen i artikeln