Östergötland

Polisforskare: ”Menar hon att man ska skjuta mot mammor och barn?”

Av: 

Adrian Ericson

NYHETER

Ebba Busch (KD) undrar varför polisen inte ”sköt skarpt” mot demonstranter under påskhelgens upplopp.

Polisforskaren Stefan Holgersson säger att det finns tydliga vetenskapliga belägg för att det skulle leda till en eskalering av våldet.

– Det är ett politiskt uttalande. Hur många tycker hon att polisen borde skjutit då?

Det var i Ekots lördagsintervju som KD-ledaren Ebba Busch ställde sig frågan varför polisen inte sköt skarpt mot demonstranterna under påskupploppen.

Polisforskaren Stefan Holgersson, verksam vid Linköpings universitet, är allt annat än imponerad av uttalandet.

Holgersson har tidigare riktat skarp kritik mot polisledningen efter upploppen som slutade med över hundra skadade poliser. Bemanningen var för svag och arbetet före var undermåligt, menar han.

”Massor med forskning”

Att skjuta skarpt hade snarare lett till mer våld än mer säkerhet – där är forskningen tydlig, säger Stefan Holgersson.

– Det finns massor med forskning på folksamlingar. I andra länder, där man har gjort så här, så har människor eldat upp polisstationer och tagit till vapen mot polisen.

Stefan Holgersson, polisforskare vid Linköpings universitet.

Det hade inte löst problemen under påskhelgens upplopp, menar forskaren.

– De facto sköt man ju skarpt vid flera tillfällen. Hur många ska man i så fall skjuta? Jag vet att man sköt varningsskott och personer fortsatte ändå på samma sätt.

”Vilket hat kommer det att väcka”

Det finns också fler frågetecken, enligt Stefan Holgersson. En del av mobben var mycket riktigt kriminellt belastade personer.

– Men av dem som gripits och anhållits i Östergötland hade en tredjedel aldrig haft att göra med polisen, en tredjedel var kända av polisen vid något tillfälle, säger forskaren och hänvisar till Åklagarmyndigheten.

Poliser i Norrköping under upploppen.

Han frågar sig också hur polisen ska kunna urskilja personer om man öppnar eld in i en folksamling.

– Menar hon [Ebba Busch] att man ska skjuta mot mammor och barn? Vad blir då nästa led, vilket hat kommer det att väcka?

Efterfrågar andra lösningar

Utspelet från Ebba Busch ser Stefan Holgersson som en del i en större trend där retoriken i frågor om brott och straff blir allt råare.

– Politikerna upprepar att ”sätta hårt mot hårt”, ett politiskt argument som låter bra. Men dess konsekvenser drabbar många vanliga boende, något som i sin tur väcker hat, säger Holgersson.

Ebba Busch.

Han understryker att det inte råder något tvivel om att den som begår ett brott ska straffas – men efterlyser ett annat perspektiv för att kunna lösa problemen som finns.

– I stället borde man fundera på varför det ser ut så här. Varför hatar man polisen? Varför kastar mammor med sina barn stenar mot polisen? Det är frågan borde man ställa sig.

ANNONS

Hos Nike hittar du allt för träningen - nu upp till 50% rabatt på mängder av varor!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Ebba Busch om upploppen: "Varför sköt man inte skarpt?”

Polisfacket om Busch: Ett oerhört uttalande

ÄMNEN I ARTIKELN

Östergötland

Ebba Busch

Brott