Fyra män döms till fängelse efter upplopp i Örebro

Publicerad 2022-06-27

Fyra män döms till fängelse efter påskupploppen i Örebro.

Samtliga döms för grovt blåljussabotage.

Två av männen ska utvisas.

Fyra män döms till fängelse mellan 4 och 5,5 år för grovt blåljussabotage i samband med påskupploppen i Örebro tidigare i vår. Två av dem döms även för våld mot tjänsteman.

Två av männen ska utvisas, enligt domen.

En av de dömda är 20 år gammal, två är 22 år och den fjärde 29 år.

– Vi ser att tingsrätten gjort bedömningen att angreppet mot polisen varit allvarligt och omfattande vilket var vår utgångspunkt när vi påbörjade utredningsarbetet. Åklagarens presenterade underlag visar att vi hanterat utredningen på rätt sätt för att visa händelseförloppet och individernas delaktighet, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen i ett pressmeddelande.

PLUS: Se polisens egna bilder med kroppskamera

Händelsen ägde rum den 15 april när Rasmus Paludan fick tillstånd att genomföra en allmän sammankomst i Örebro. Minst 71 poliser och åtta polisfordon skadades. Tre polishundar fick lättare skador i samband med upploppen.

Våldet i Örebro handlade om omfattande stenkastning, sparkar och slag med tillhyggen riktat mot poliser, hundar och fordon.

Polisen på plats tvingades avbryta insatsen och lämna området. Då stod fyra polisbilar i brand.

De fyra männen åtalades och har erkänt att de varit inblandade i händelsen. I domen står det att de fyra männen utfört brotten tillsammans och i samförstånd med varandra.

Det finns bevis för att några av de fyra männen tagit sig genom polisens avspärrningar samt kastat kravallstaket.

Enligt domen ska de dömda även betala skadestånd.

71 poliser skadades i upploppen i påskas.

ANNONS

LÄS VIDARE