Elever betalade 130 000 i avgift – men skolan saknade lärare

Rektorn flydde från nystartade skolan efter fyra månader: “Jag tog mig därifrån, men barnen är kvar”

Uppdaterad 2022-05-21 | Publicerad 2022-05-19

En lärare fick hålla i 28 lektioner i veckan.

Inga betyg har delats ut. Elever och föräldrar frågar desperat efter skolböcker och särskilt stöd.

Däremot ska ägaren ha köpt lyxig kontorsinredning – en skrivbordsstol för 18 000 kronor.

– Jag kände – vi har inga resurser, men vi har råd med de här dyra möblerna? säger före detta rektorn David Cooksey.

British International School marknadsförs som en exklusiv utbildning för barn till diplomater och forskare.

I höstas slog skolan upp portarna i pampiga lokaler, en flygel i före detta mentalsjukhuset Ulleråker i utkanten av Uppsala. Men den då nyrekryterade rektorn David Cooksey märkte snart att något inte stod rätt till.

– Skolans ägare satsade allt på ytan, istället för innehållet. Nu i backspegeln ser jag varningssignalerna, säger han.

”Om det stoppar honom från att öppna en skola till, så är det värt det”, säger en förälder som anmält skolan till Skolinspektionen.

Fått miljonbelopp från kommunen

När Aftonbladet besökte skolan inför öppnandet för ett år sedan var skolgården bara en gräsplätt. Så ser det ut fortfarande, efter två terminer. Den utlovade lekutrustningen dök aldrig upp, förklarar David Cooksey.

Skollaboratoriet som behövs för kemi- och fysiklektionerna blev heller aldrig av.

David Cooksey fick hela tiden höra att det saknades pengar.

Trots att de runt 25–30 eleverna på skolan hade betalat mellan 80 000 och 130 000 kronor i skolavgifter, något som internationella skolor har rätt att ta ut. Dessutom har skolan fått nära 2,5 miljoner kronor i skolpeng från Uppsala kommun.

Enligt David Cooksey brukade skolägaren däremot skryta om de dyra Kinnarps-möblerna som hade köpts in.*

– Jag minns att jag tittade på möblerna och tänkte, vad sjutton har du gjort? Höj och sänkbara stolar för 5-åringar? Alldeles för höga bänkar. Inget passade, säger han.

Skolföretagets ägare anklagas bland annat för att övervaka anställda och elever med kameror, och läsa alla anställdas mail, enligt anmälningar till Skolinspektionen.

De internationella lärare som hade kommit till Uppsala för jobbet från Sydafrika, Indien och Storbritannien sa upp sig på löpande band, eller fick sparken av ägaren. Under höstterminens första månader försvann fem anställda.

Skolföretaget har stämts i tingsrätten av en lärare som avskedades efter några dagar på grund av att hon inte pratade ”traditionell privatskoleengelska”. En annan lärare skickade in sin avskedsansökan först när han satt på planet hem igen – av rädsla för repressalier från skolledningen, berättar David Cooksey.

Som rektor fick han själv hoppa in och undervisa i samtliga ämnen, då vissa årskurser helt saknade lärare.

– Många av oss hade lämnat bra jobb i andra länder för att vara med och starta upp en ny internationell skola. En lärare jobbade bara i fyra dagar. Det slutade med att chefen stod och skrek på henne utanför skolan, och sparkade henne via sms.

I en gammal nedlagd förskola i Härryda kommun utanför Göteborg har skolföretaget fått tillstånd att öppna en ny skola till hösten.

Trots kritiken - får öppna ny skola

David Cooksey har själv 30 års yrkeserfarenhet från skolor i bland annat Palestina och Östeuropa. Han flyttade till Uppsala med fru, bohag och två katter från Jordanien där han jobbat som rektor.

Men de drygt fyra månaderna på British International School beskriver han som de värsta i sin karriär.

Nu har han lämnat in en sex sidor lång anmälan till Skolinspektionen – en av anledningarna är att han fått veta att skolföretaget fått tillstånd att öppna ännu en skola i Göteborgsområdet hösten 2022.

– Det borde inte tillåtas, det vore en katastrof för barnen. Detta är den enda chans de får. Elever i slutet av sin grundskoleutbildning borde fundera på sin framtid - inte desperat försöka rädda sin sista skoltid, säger David Cooksey.

British International Schools före detta rektor David Cooksey sa upp sig fyra månader in i terminen. Han har skrivit en sex sidor lång anmälan till Skolinspektionen med hård kritik mot skolan och dess ägare.

Flera föräldrar och före detta anställda har också hört av sig till myndigheter och vädjat om att de ska granska skolan. Till Skolinspektionen har fyra anmälningar inkommit de senaste månaderna.

“Barnen får inte mer än en lunchrast på hela dagen, med fem minuters bensträckare mellan lektionerna. Lärarna får inte ha raster under hela dagen, inte planeringstid, inte lön eller ersättning enligt överenskommelser”, skriver en tidigare lärare i sin anmälan.

– Mina barn berättar att det varje vecka kommer nya lärare då ingen klarar av ägaren, säger en förälder till Aftonbladet.

Wonsook Jung hoppades att skolan skulle vara bra för hennes dotter, som har särskilda behov. Men det blev tvärtom en traumatisk upplevelse – efter två månader ville dottern inte komma tillbaka till den röriga skolmiljön.

Föräldrar kräver tillbaka skolavgiften

En mamma vars barn fortfarande går på skolan berättar att hennes barns schema ständigt ändras. Lärare som barnen har börjat lära känna kan plötsligt försvinna, utan förklaring.

– Barnen börjar fråga – är det på grund av mig? Andra föräldrar har hört samma funderingar från sina barn. Osäkerheten och otryggheten för barnen är enorm.

Mamman vill vara anonym och känner oro för att hennes barn inte kommer att få några betyg före skolavslutningen om en månad. Inte heller vid årsskiftet delades några betyg ut.

Några familjer har också försökt få tillbaka de dyra elevavgifterna. En av dem är mamman Wonsook Jung, vars dotter inte fick stöd, trots att skolan kände till hennes särskilda behov. Dotterns mående försämrades av den kaotiska skolmiljön.

– Jag lånade pengar från mina föräldrar i Korea för att ha råd med avgiften. När jag sedan mejlade och krävde tillbaka pengarna vägrade de, berättar Wonsook Jung.

British International Schools ägare Alaa Hanna vill inte kommentera kritiken om ekonomiska brister eller hur han hanterar personalärenden. Han har fått tillstånd att öppna en ny skola till hösten i Härryda kommun utanför Göteborg.

Skolföretagets ägare: Ingen kommentar

British International Schools ägare Alaa Hanna vill först ha Aftonbladets frågor via mejl, men återkommer sedan med ett kortfattat svar: ”Givetvis kommenterar jag inga ärenden som finns hos myndigheterna för handläggning”, skriver han.

”Beträffande företagets ekonomi och ekonomiska prioriteringar är det inget som jag avser kommentera i Aftonbladet. Du får helt enkelt luta dig mot dina källor som givetvis inte har någon insyn i detta. Angående personalärenden vill jag bara säga att varje mynt har två sidor.”

Just nu genomför Skolinspektionen en tillsyn av skolan.

I sitt svar till myndigheten berättar skolans ägare bland annat att man har ett avtal med ett bemanningsföretag som hyr ut skolsköterskor till elevhälsan. En kontroll i registret hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) visar dock att avtalet kom till i våras, först efter att Skolinspektionen börjat granska skolan.

Före detta rektorn David Cooksey säger att ägaren ständigt krävde att han skulle värva fler elever till skolan, för att öka lönsamheten. Han beskriver det som ett gigantiskt misstag att överhuvudtaget komma till Sverige och ta jobbet – något som höll på att förstöra hans liv.

Idag har han flyttat tillbaka till Jordanien, och hade turen att få tillbaka sitt gamla jobb.

– Men jag känner mig också skyldig, för jag sålde in den här skolan till föräldrar och elever på falska premisser. Skolan såldes in som framtiden – men det finns ingen framtid för barnen där.

Fotnot: efter publiceringen av denna artikeln har skolföretagets ägare återkommit med ett längre bemötande av kritiken, över en vecka efter att han fått våra frågor. Han nekar till att ha köpt in en kontorsstol för 18 000 kronor, utan säger att möblerna tas in på leasing från möbelföretaget Kinnarps. Han nekar också till att ha sparkat någon lärare via sms. Läs hela hans svar här.