Högt uppsatt IS-revisor tillfångatagen

Publicerad 2021-10-11

Terrorgruppen IS ekonomichef har tillfångatagits i en hemlig underrättelseoperation.

Irakiska styrkor kunde gripa mannen som pekas ut som en av ledarna för IS utanför landets gränser.

Den högt uppsatte ledaren i terrorgruppen IS, Sami Jasim har gripits av Iraks underrättelsetjänst i en underrättelseoperation utanför Iraks gränser.

Den irakiske premiärministern Mustafa al-Kadhimi skriver på Twitter att Sami Jasim var ansvarig för IS ekonomi och ställföreträdande efter Abu Bakr al-Baghdadi, gruppens ledare som dödades i en amerikanskledd räd i Syrien 2019.

Mustafa al-Kadhimi skriver att den Irakiska underrättelsetjänsten utfört ”en komplex operation utanför landets gränser”.

Insatsen beskrivs av premiärministern som en av de svåraste som irakiska styrkor gjort utanför landets gränser. Det är dock inte känt vilket land som terrorledaren greps i.

Sami Jasim ska även ha nära kopplingar till terrorgruppen al-Qaida och han har varit varit eftersökt av USA.

Det amerikanska utrikesdepartementet har tidigare erbjudit en mångmiljonbelöning till den som uppgett information om var ledarna för IS-befinner sig, Sami Jasim har då varit en av de utpekade IS-ledarna.

Sami Jasim  visas upp av irakiska säkerhetsstyrkor.

Terrorrevisor

Redan 2015 identifierades Sami Jasim som ansvarig för terrorgruppens finanser. Han ska även ha lett IS operationer rörande olja, gas, antikviteter och mineraler.

Han ska ha arbetat för al-Qaida i Irak fram till 2015, därefter ska han ha flyttat till Syrien där han blev ställföreträdare till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Sami Jasim ska enligt källor till AP ha gripits i ett främmande land och transporterats till Irak för några dagar serdan.

Sami Jasim beskrivs som en topp inom terrororganisationen.