Vännen om mordmisstänkte 45-åringen: ”Mytoman ut i fingerspetsarna”

Publicerad 2021-10-08

97-åriga Julia Feltzin var döv sedan barnsben – det var så hon lärde känna den mordmisstänkte 45-åringen som själv har en hörselnedsättning.

De blev vänner – men nu sitter han häktad, misstänkt för att ha mördat henne.

– Det gick en rysning i mig när jag förstod att han nu misstänks för det här mordet, säger en tidigare bekant till 45-åringen.

När Julia Feltzin försvann från sin lägenhet i Örebro riktades misstankarna tidigt mot den 45-årige mannen.

De var bekanta med varandra och vittnen hade sett Julia och mannen tillsammans samma kväll, torsdagen den 30 september, när de lämnade hennes bostad.

Efter försvinnandet gjordes flera sökinsatser för att hitta 97-åringen. På en brygga vid Svartån fann man hennes rollator övergiven vilket ledde till att flera dykningar gjordes, men utan att hitta henne.

På torsdagen såg en förbipasserande en kropp i Svartån vid utloppet mot Hjälmaren. Det visade sig vara Julia Feltzin.

Polis och räddningstjänst under en sökinsats tidigare i veckan.

Under torsdagen fick mannen, som sedan tidigare var misstänkt för människorov, veta att Julia hittats död och han delgavs misstanke om mord. Hur mannen ställer sig till de nya anklagelserna vet ingen just nu.

– Han valde att inte uttala sig om den misstanken, säger kammaråklagare Therese Johansson.

Motsatte sig god man

Julia Feltzin föddes i Finland och flyttade sedan till USA. Till Sverige kom hon 2015.

Polisen har beskrivit henne som pigg, positiv och social. En kvinna som var mån om sig själv, som handlade fina kläder och ofta gick på nagelsalong.

För några år sedan ville Örebros kommun tilldela henne en god man, något hon själv motsatte sig. Julia var döv sedan barnsben och bedömdes ha stora behov av hjälp, bland annat med att läsa.

Kommunens begäran avslogs då Julia uppgav att hon hade personer i sin närhet som kunde hjälpa henne.

En av dem ska ha varit 45-åringen som nu är häktad. Även han har en hörselnedsättning och det var så de lärde känna varandra. De kunde teckna med varandra och mannen hjälpte Julia med olika praktiska saker.

Mannen tidigare dömd

Motivet till mordet är dock okänt.

– Ett eventuellt motiv väljer jag att inte uttala mig om nu, säger Therese Johansson.

Den misstänkte mannen har tidigare avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för mordbrand. 2005 tände han eld på en pastorsexpedition där han arbetade i hopp om att dölja att han inte hunnit klart med församlingens bokföring i tid.

Han tog med sig en bensindunk och två stenar, en av dem med ordet Jesus på, till pastorsexpeditionen. Han kastade stenarna genom rutan och tände sedan eld på lokalen.

Då, 2005, när hans kollegor förhördes beskrev de mannen som asocial och något av en ensamvarg, någon som inte ens hälsade när han kom till jobbet.

”Ljög om stort och smått”

En person som då kände mannen säger till Aftonbladet att 45-åringen ofta ljög om både stort och smått.

– Jag skulle beskriva honom som en mytoman ut i fingerspetsarna som trott att han kan ljuga sig ur saker och ting.

Mannen ska ha blivit betydligt gladare och mindre problemtyngd efter branden. Ända tills datorn kunde räddas ur den brandskadade byggnaden och det då framkom att han inte bokfört någonting alls för året som gått.

45-åringen uppgav då i stället att en annan man hjälpt honom med bokföringen men den personen visade sig vara påhittad. Då vände han igen, och skyllde på att ett gäng ungdomar som skulle tänt eld på pastorsexpeditionen.

– Men då hade lögnerna blivit för många. Det gick en rysning i mig när jag förstod att han nu misstänks för det här mordet, säger den före detta bekanta.

Polisen är fortsatt intresserad av iakttagelser som gjorts av Julia Feltzin.

 
Fotnot: Såg du Julia kvällen den 30 september?
Alla iakttagelser avseende en grå Volvo V70 är också av intresse.

Ring polisen på 114 14 och hänvisa till ärendenummer 5000-K1178023-21.

Polisen söker tips angående en grå Volvo V70

Följ ämnen i artikeln