Läget är akut: Hjälp Läkare utan gränser i Afghanistan

Uppdaterad 2021-08-17 | Publicerad 2021-08-11

De senaste månaderna har talibanerna inlett en våldsam offensiv i Afghanistan och de har nu helt tagit kontroll över landet.
Många civila har dödats och skadats och behovet av sjukvård är enormt.
Läkare utan Gränser är på plats i landet och driver flera sjukhus och kliniker, men de behöver omvärldens hjälp.

Talibanerna har återtagit makten i Afghanistan och de senaste veckorna har våldet eskalerat. Många organisationer har valt att lämna landet på grund av situationen men hjälporganisationen Läkare utan gränser är på plats och fortsätter att driva sina olika sjukhus runt om i landet. De arbetar också i de flyktingläger som bildats för internflyktingar i Kandahar och Kunduz.

– Det är definitivt en mycket svår situation och vi har varit tvugna att anpassa våra verksamheter. Men vi har varit här sedan 80-talet och har gått igenom mycket av konflikten. Vi kommer att stanna här och ge sjukvård så länge som säkerhetssituation tillåter oss, säger Laura Bourjolly.

De pengar som kommer in genom insamlingen går till Läkare utan gränsers sjukhus och kliniker samt till hygienartiklar och vatten i de läger som de stöttar.

Pengar som behövs för vården i Afghanistan:

  • 600 kronor kan räcka till 50 påsar med intravenös vätska eller blod som används vid livräddande operationer.
  • 1 200 kronor kan räcka till 40 hygienkit med nödvändiga förbrukningsvaror som tvål, tandborste och schampo till en människa på flykt.

För att bidra till Läkare utan gränsers arbete i Afghanistan:
Swisha valfri summa till 900 60 32 och märk betalningen AFGHANISTAN

12-åriga Samiullah blev skjuten i huvudet när eldstrid utbröt. Det tog familjen två och en halv timme att ta honom, genom ytterligare strider, till sjukhuset i Helmand provinsen.