Nio kvinnor misstänkt mördade 2022 av en man de en gång älskade

Uppdaterad 2022-06-23 | Publicerad 2022-06-22

Somayyeh tros ligga död någonstans i Stockholm.

Hon hade precis blivit mamma när hon försvann.

Lesjas pojkvän hade slagit henne förut. Den 12 januari ledde misshandeln till hennes död.

Så sent som på onsdagen mördades en kvinna i Falköping där den misstänkte är en tidigare partner.

Här är de kvinnor som hittills i år misstänks ha dödats av en man de en gång älskade.

Varje år mördas i snitt 16 kvinnor av en man de har eller har haft en relation med.

Sedan år 2000 och till och med 2021 har 338 kvinnor dödats av en man de en gång älskat, enligt Aftonbladets mångåriga granskning, Dödade kvinnor.

De dödas ofta i sina egna hem.

De slås ihjäl med tillhyggen. De stryps med händer. De huggs med knivar.

År 2022 ser inte ut att bli annorlunda, trots att frågan om mäns våld mot kvinnor lyfts av samtliga partier.

Hittills i år har nio kvinnor dött där rubriceringen just nu är mord och den misstänkte eller dömde är eller har varit en partner till kvinnorna, enligt Aftonbladets kartläggning.

I två av fallen har gärningsmännen efteråt tagit sina liv.

I ett av fallen dödades även en 11-årig pojke tillsammans med sin mamma.

I samtliga fall väntas åtal eller dom inom kort.

Småbarnsmamman Somayyeh har varit försvunnen sedan i februari.

Ett av fallen är småbarnsmamman Somayyeh som försvann den 12 februari i år.

Trots att hennes kropp ännu inte hittats är polis och åklagare övertygade om att hon är död.

– Vår misstänkte har lämnat en berättelse om vad som han menar har hänt och enligt den berättelsen är hon död. Han erkänner inte mord men det han beskriver är heller inte ett olycksfall, säger kammaråklagare Josefina Yalo.

Det är erkänt mycket svårare att åtala någon för mord när en kropp inte hittats. Det gör utrymmet för vad som egentligen kan ha hänt mycket större.

Men både enligt det som framkommit i utredningen, och det som sagts om Somayyeh av de som kände henne, framstår hon som en kvinna som aldrig frivilligt skulle lämna sitt barn.

Somayyeh sågs senast den 12 februari vid Stora Mossens tunnelbanestation i västra Stockholm.

Efter många års försök hade hon äntligen blivit mamma till en liten pojke. En pojke som sedan mordet berövats både sin mamma och sin pappa och som nu uppfostras av släktingar.

– Det här handlar inte om nationalitet, det handlar inte om heder. Det här är en svensk man som tagit en kvinnas liv, min systers liv, en kvinna som precis blivit mamma. Som jobbade och slet inom vården. Som ville arbeta och upptäcka världen. Vi måste prata om det här problemet och den här typen av brott. Somayyeh får inte glömmas bort, säger Somayyehs bror.

Lesja.

Ett annat ärende där åtal snart väntas är mordet på 37-åriga Lesja.

Lesja kom till Sverige från Ukraina 2013. Här återknöt hon kontakten med sin ungdomskärlek men livet blev hårdare än hon trott.

I Ukraina jobbade hon på bank. I Sverige levde hon stundtals som papperslös och hade ett fysiskt tungt jobb som städerska.

Parets förhållande kantades också av våld.

2016 dömdes mannen för att ha misshandlat Lesja och 2021 dömdes han återigen för misshandel.

Några förbipasserande blev då vittne till när han slog Lesja och polisanmälde. Lesja själv ville inte medverka i någon av utredningarna.

När mannen hade avtjänat det sista fängelsestraffet på en månad flyttade hon tillbaka till honom igen.

– Hon berättade aldrig det för oss i familjen, att hon återvände till honom den där sista gången. Hon visste ju hur emot det vi var, säger hennes syster Nataliia.

Men hennes familj märkte hur den vanligtvis sprudlande och glada Lesja började förändras. På slutet var hon enligt dem sliten, trött och deprimerad. Familjen säger att hennes partner tog de pengar hon tjänade som städerska.

– Han bröt ner henne sakta men säkert. På slutet var hon sig inte lik.

Nataliia önskar att Lesja hade erbjudits mer stöd i samband med de misshandlar hon tidigare utsatts för av mannen.

– Hade hon lämnat honom då? Jag vet inte. Det jag vet är att denna man inte bara dödat min lillasyster, han har även dödat delar av mig och mina föräldrar.

Åtal mot Lesjas misstänkte mördare ska väckas den 30 juni men enligt åklagaren kommer det troligtvis att krävas mer tid.

Lesja är nu begravd i Lviv i det krigsdrabbade Ukraina.


Mannen slog ihjäl sin hustru med ett plättlägg.

9 januari, Limhamn:

Polis kallades till en bostad i Limhamn. Där fann man en kvinna i 75-årsåldern död.

Skadorna gjorde att man misstänkte att hon utsatts för ett brott. Hennes make, en 76-årig man, har nu åtalats misstänkt för mordet.

Kvinnan mördades enligt åtalet med kniv och ett plättlägg som maken slog henne till döds med.

Motivet till mordet som mannen själv uppgett är att han och hustrun hade köpt en lägenhet med öppen planlösning och han började oroa sig över hur den skulle möbleras. Han ångrade köpet och gick in i en djup depression, en sjukdom han tidigare lidit av. Han trodde heller inte att hans hustru skulle orka med flytten säger han, och att han ville döda henne för att skona henne.

Efter mordet skickade han ett sms till en av sina döttrar. ”Mamma mår inte bra.”

I familjens närhet kunde ingen efteråt förstå hur han kunde göra det han nu erkänt. Han ska ha varit mycket kärleksfull mot sin hustru.

Mannen hade även försökt få hjälp för sitt psykiska mående innan mordet. Han fick då sömntabletter för att få bukt med sina svåra sömnsvårigheter. De sömntabletterna, samt alkohol, hittades sedan i hans kropp efter mordet.

Dom väntas i slutet av juni.


Lesja blev 37 år.

12 januari, Stockholm:

37-årig Lesja hittades död i sin bostad i Farsta. Polisen misstänker att hon mördats och hennes partner, 44 år gammal, misstänks men nekar till brott.

Mannen är tidigare dömd för att ha misshandlat henne.

Lesja kom från Ukraina till Sverige 2013. Här levde hon stundtals som papperslös.

Åtal ska väckas den 30 juni.


Soffan där kvinnan satt när maken tände eld.

25 januari, Gällivare:

När brandkår och polis nådde huset i Gällivare hade det brunnit och en kvinna i 75-årsåldern hittades svårt skadad. Hon avled en månad senare av de allvarliga brännskadorna och hennes make har sedan dess suttit häktad misstänkt för mord.

Teorin är att mannen hällt bensin över sin sambo när hon satt i soffan och sedan tänt på. När mannen ringde SOS hördes kvinnans rop i bakgrunden.

När Räddningstjänsten anlände till huset i byn ska mannen i princip erkänt för personal på plats.

"Jag var så jäkla less på henne”, ska han ha sagt.

Han har senare menat att han inte planerat att hon skulle dö. Han ville enbart ”markera” mot henne och han kan inte förklara hur hennes skador blev så svåra säger han.

Dom i målet väntas falla i juni.


40-åriga småbarnsmamman Somayyeh har varit försvunnen sedan den 12 februari.

12 februari, Stockholm:

Somayyeh såg senast när hon var på väg hem från sitt jobb som operationssjuksköterska.

Övervakningskamerabilder från tunnelbanestationen Stora Mossen i Stockholm visar hur hon går av tåget och passerar spärrarna, på väg hem till sin bostad i Bromma och sin efterlängtade lille bebis.

Efter det är hon spårlöst försvunnen. Polisen tror inte längre att hon är vid liv, det finns inget som talar för att hon skulle lämna sitt barn frivilligt.

Somayyehs make har sedan dess suttit häktad. Han har lämnat en berättelse som slutar med att Somayyeh är död men han nekar till brott.

Trots att han enligt Aftonbladets uppgifter har varit behjälplig med att berätta var han gjorde sig av med kroppen så har den ännu inte hittats.

– Vi förstod redan när det gått en dag att hon inte skulle komma tillbaka, för hon skulle aldrig lämna sin son frivilligt, har hennes bror tidigare berättat.

Åklagare tror att åtal kommer att kunna väckas i slutet av sommaren.


Polisen på plats i ett villaområde i Asmundtorp utanför Landskrona.

24 februari, Landskrona:

På morgonen den 24 februari hittade anhöriga till en kvinna i 40-årsåldern henne död i sin bostad. I samma bostad befann sig även hennes sambo, svårt skadad.

Han avled på väg till sjukhuset och polisen tror att han dödade kvinnan och därefter tog sitt liv.

Enligt Aftonbladets uppgifter var motivet till mordet svartsjuka och kontroll.


Tre döda hittades i bostaden i Vallentuna kommun utanför Stockholm.

15 april, Vallentuna:

Tre personer, en kvinna, hennes make och deras barn, hittades döda i en villa i Vallentuna kommun, norr om Stockholm.

Polisen misstänker att mannen mördat sin familj genom att skjuta dem och att han sedan tagit sitt eget liv.

Den nu döde gärningsmannen, en 49-åring, var tidigare ostraffad. Vad som föregick dubbelmordet och självmordet är ännu oklart. Enligt Aftonbladets uppgifter var en separation nära förestående.


27 april, Lerum:

En kvinna i 70-årsåldern hittades död i en bostad i Lerum. Ambulanspersonalen på plats tyckte att dödsfallet verkade misstänkt. En man i 65-årsåldern som befann sig i bostaden där kvinnan låg död anhölls misstänkt för mord alternativ dråp.

Han och kvinnan var sambos.

Mannen har sedan dess suttit häktad och åtal väntas väckas den 22 juni.


23 maj, Sollentuna:

En kvinna hittas död och hennes sambo grips misstänkt för mord. Han släpps senare då misstankarna mot honom var för svaga.

Han är fortfarande skäligen misstänkt för mord.

Fortfarande är mycket oklart gällande ärendet och förundersökningsledaren vill inte säga vad som gjorde att man misstänker brott.

22 juni, Falköping:

Polisen kallades till en bostad i Falköping. Där hittades en kvinna som tros ha knivhuggits till döds. Under insatsen avfyrade polisen även ett varningsskott.

En man har nu häktats misstänkt för mordet och enligt uppgift till polisen fanns det en pågående eller avslutad relation mellan offer och den misstänkte gärningsmannen.

Länk till samlingssidan

ANNONS