Stockholm stänger förskola: ”Risk för radikalisering”

Publicerad 2022-07-01

En förskola i Stockholm stängs efter att Säpo anser att det finns en risk för radikalisering. Bilden är en genrebild.

Stockholms stad stänger Saimagårdens förskola, rapporterar Svenska Dagbladet.

Enligt Säpo finns det risk för radikalisering på skolan.

– Vi får lyssna på det, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

En enig utbildningsnämnd beslutade under fredagsmorgonen att stänga Saimagårdens förskola i Akalla.

Beslutet fattades efter Säkerhetspolisens varning om att en person som företräder en ”totalitär ideologi” tillåts ha inflytande över skolan och att det finns risk för att elever radikaliseras, uppger Svenska Dagbladet.

– Vi som nämnd saknar kompetensen att göra den typen av bedömning. Men skriver Säpo att det finns risk för radikalisering så får vi lyssna på det. Det är den enda myndighet som besitter den typen av information, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) till SVD.

Enligt Säpo företräder mannen det Muslimska brödraskapet. Organisationen är inte terroriststämplad av Säpo eller några andra västländer, men enligt myndigheten är ideologin oförenlig med svenska- fri och rättigheter.

Flera skolor indragna

Förskolan drivs av samma stiftelse, som i maj fick tillståndet för två muslimska friskolor i Uppsala och Stockholm återkallade. Även då ansåg Säkerhetspolisen att det fanns risk för att eleverna kunde radikaliseras.

Skolan överklagade därefter Skolinspektionens beslut och rättsprocessen pågår fortfarande.

–Förhoppningen är att det inte ska bli på samma sätt här då vi har ett bredare underlag för vårt beslut. Men det kommer ju att vara upp till domstolen att bedöma, säger säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Följ ämnen i artikeln