Stopp för räder mot kåkstäder i coronatid

TT-AFP

Publicerad 2020-06-06

En muralmålning med texten "coronavirus dödar" syns på en vägg i kåkstaden Alemao i Rio de Janeiro. En brasiliansk domstol har nu satt stopp för polisens räder i kåkstäderna fram till dess att pandemin är över.

Efter kritik mot polisens tillslag i storstaden Rio de Janeiros kåkstäder, så kallade favelas, under pandemin har en domstol i Brasilien nu beslutat att det får vara nog. Räderna förbjuds tillfälligt under tiden som pandemin pågår och om polisen i undantagsfall ändå måste göra tillslag mot kåkständerna krävs tillstånd från åklagare.

Bland de händelser som får domstolen att fatta beslutet finns en dödsskjutning av en 14-årig pojke i en av Rios favelas under den pågående hälsokrisen, som tvingar även befolkningen i kåkstäderna att stanna i sina hem. Enligt pojkens familj ska polisen ha tagit sig in i huset och börjat skjuta, trots att det endast fanns barn på plats i byggnaden.

Den brasilianska polisens våld har mötts av kritik och protester, samtidigt som de hårda tagen hejas på av landets högerpresident Jair Bolsonaro.