Mjukstart på vägarna – topp väntas i midsommar

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2020-06-13

Vägverket förutser att nästa stora ökning av biltrafiken sker till midsommar. Arkivbild.

Den första helgen med fritt resande inom landet väntas inte ge några stora förändringar i vägtrafiken.

Trafikverkets bedömning är att bilisterna kommer att ge sig iväg i större utsträckning först till midsommar.

I och med att reserestriktionerna för inrikes resor hävts, och den tidigare tvåtimmarsregeln inte längre gäller, kan biltrafiken väntas öka. Men några sådana tecken syntes i alla fall inte på lördagsförmiddagen, och det var heller inte väntat, enligt Trafikverket.

– Absolut inte. Under de senaste veckorna har vi sett att trafikflödet måndag–fredag kommit mycket närmare ett normalläge. Minskningen i storstadsområdena har legat på endast 5–8 procent. Helgerna, alltså fritidsresandet, har legat cirka 15 procent lägre än normalt och gör det troligtvis även nu, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Detta kan jämföras med påskhelgen då resandet låg 61 procent lägre än normalt. Den stora ökningen har alltså redan skett.

– Vi har inte trott att det ska ske en större förändring vad gäller vägtrafiken denna helg. Vi har tolkat det som att folk främst börjat resa till sina sommarstugor i närområdet. Däremot ska det bli spännande att se hur det blir till midsommar, säger Bengt Olsson

Han tar Siljansområdet som exempel, som av tradition brukar dra många besökare till midsommar.

– Fortfarande gäller ju gränsen på max 50 personer samlade på ett ställe, så det blir intressant att se hur det påverkar. Men vi kommer att ställa in en del järnvägs- och vägarbeten inför och under midsommar så att folk kan komma fram utan större störningar, säger Bengt Olsson.