Fängelse för Julian Assange för att ha brutit mot borgen

Uppdaterad 2019-05-02 | Publicerad 2019-05-01

Julian Assange döms till fängelse i 50 veckor för att ha brutit mot villkoren för borgen 2012.

Assanges försvarare ville att tiden som Wikileaks-grundaren tillbringat på Ecuadors ambassad skulle räknas in i straffet då förhållandena där var ”fängelseliknande”.

– Han fick uppehålla sig i små rum som inte var menade för människor att bo i. Ingen innergård, ingen trädgård, sa advokaten Mark Summers.

När Julian Assange anländer till rätten i London syns på bilder hur han rakat av sig det enorma skägg han hade då han greps av polis vid Ecuadors ambassad 11 april efter att landet dragit tillbaka asylen för honom.

Genom bilrutan till fångtransporten syns hur håller han upp en knuten näve.

Assange anklagas av USA för att ha försökt komma över hemligstämplade dokument tillsammans med underrättelseanalytikern Chelsea Manning. Utlämnas han till USA, vilket de har begärt, riskerar han fem års fängelse.

– Han är rädd att han kan flyttas till Guantánamo, säger försvararen Mark Summers i rätten, enligt Sky News. 

Den svenska förundersökningen gällande sexualbrott lades ner 2017 eftersom man inte ansåg att det fanns anledning att tro att Assange skulle överlämnas till Sverige inom skälig tid.

”Fängelseliknande förhållanden”

Efter att Assange gripits i London hoppades målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz att han skulle utlämnas till Sverige och åklagarkammaren har meddelat att förundersökningen mot honom kan komma att återupptas.

Under onsdagen tog Southwark Crown Court upp anklagelserna om att Assange brutit mot villkoren för borgen 2012. Han döms nu till 50 veckor i fängelse för det, vilket är nära maxstraff för brottet.

Under förhandlingen ville Assanges försvarare att rätten skulle ta Wikileaks-grundarens tid på Ecuadors ambassad i beaktning och menade att han där levde under fängelseliknande förhållanden.

– Han fick uppehålla sig i små rum som inte var menade för människor att bo i. Ingen innergård, ingen trädgård, sa advokaten Mark Summers.

Han tillade att Assange lidit av flera olika sjukdomar under tiden på ambassaden, depression och tandvärk.

De argumenten godtog inte rätten.

När beslutet från Southwark Crown Court kom protesterade Assanges följare som samlats utanför, med att ropa: ”Ingen rättvisa i UK”.

Julian Assange i fångtransporten.

Rädd att utelämnas till Sverige

Assanges försvarsadvokat sa vidare att hans klient är rädd att utlämnas till Sverige på grund av att Sverige tidigare utlämnat personer till länder där tortyr förekommer.

Summers syftade på när CIA fick hämta två asylsökande i Sverige och föra dem till Egypten 2001, där de torterades.

– Ett land välkänt för att praktisera tortyr med assistans från USA, sa advokaten, enligt Sky News.