Ica-butiken sålde över 400 plattor kaffe på en enda dag

Uppdaterad 2020-01-15 | Publicerad 2020-01-14

Kaffepriset är på väg att höjas.

Då valde Ica-handlaren Anders att köra en kampanj med kaffe.

Men han missbedömde kaffesuget bland kunderna.

I går anlände runt 5 000 paket med kaffe till Ica Supermarket Alen i Söderhamn. Och varenda paket såldes.

– Det blev lite kaosartat och trångt i butiken, men det var rätt häftigt att se. Det här är vårt sätt att bedriva e-handel, säger butiksägaren Anders Waller som nyligen fick höra att priset på kaffe skulle höjas i slutet av januari.

Han gick då ut på butikens Facebooksida och erbjöd kunder en hel platta kaffe för 299 kronor.

Då smällde det till.

Snabbt bokades över 400 plattor kaffe. 

– Det är helt galet. Det här är väldigt mycket kaffe att sälja för en liten Supermarket. Just nu har jag sålt kaffe för 124 000 kronor.

Försäljningschefen Marcus Douhan körde in de första pallarna kaffe i butiken Ica Supermarket Alen i Söderhamn.

Anders har gjort liknande kampanjer tidigare. Han minns bland annat en lyckad rea på köttfärs, samt en gång när han lyckades sälja över tio pallar toalettpapper i ett och samma svep. 

Men kaffesuget nu slår allt annat.

– Det här gensvaret har vi aldrig varit med om tidigare, säger Anders Waller. 

Fick ni plats med allt kaffe inne i butiken?

– Ja, vi byggde upp det på ett sätt så det blev ganska smidigt. Och kunderna började strömma in direkt vid öppning, säger Anders. 

Kaffepriset brukar höjas i början av varje år. Men årets prishöjning förväntas bli större än vanligt. Flera kronor per paket. Det här kan bero på att att storproducenten Brasilien har valt att minska produktionen av kaffe samtidigt som insektsangrepp och dåligt väder förstörde 20 procent av landets kaffeproduktion under 2019.

– Varför så många ville köpa billigt kaffe nu vet jag inte. Men andra butiker i Söderhamn kommer nog inte att sälja så mycket kaffe den närmaste tiden, säger Anders Waller. 

Exakt hur stor höjning det om några veckor blir per kaffepaket är inte klart. Det har pratats om en prishöjning på cirka 5 kronor per kilo i inköpspris för grossister. 

Följ ämnen i artikeln