Donald Trump

Trump: Iran troligtvis bakom attackerna mot oljeanläggningar

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Donald Trump uppger att det ”ser ut” som att Iran ligger bakom attackerna mot de saudiska oljeanläggningarna.

Men den amerikanske presidenten vill inte ha något krig.

– Vi vill gärna undvika det, säger han, enligt CNN.

USA har släppt satellitbilder på förödelsen efter drönarattackerna mot oljeraffinaderiet Abqaiq och oljefälten i närbelägna Khurais i Saudiarabien i lördags morse. Enligt amerikanerna tyder en del av skadorna på att attacken kom från antingen Irak eller Iran.

De Iranstödda jemenitiska Huthirebellerna tog på sig attacken i lördags och sa att tio drönare använts.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo anklagade i helgen Iran för att ligga bakom attackerna, medan president Donald Trump har twittrat att ”vi är laddade och klara” när väl Saudiarabien bekräftat vem som är ansvarig.

Trump: USA är redo

På måndagen meddelade Trump på en pressträff i Vita huset att det ”ser ut” som att Iran är ansvarigt för attacken, men att han inte vill ha krig, skriver nyhetsbyrån AP och CNN.

– Just nu ser det ut så och vi kommer att berätta när vi får veta definitivt, säger han

Enligt Trump kommer USA inte att planera några hämndaktioner så länge det inte finns ”definitiva bevis” för Irans inblandning. Men enligt presidenten är USA redo att agera om det krävs.

Saudiarabien har sedan 2015 lett en militärallians som attackerat rebellerna i Jemen. Konflikten anses bottna i fiendskapen mellan Iran och Saudiarabien och så sent som förra året möttes parterna för fredssamtal i Sverige.

Turki al-Maliki, talesperson för den saudiska militären, uppgav på en presskonferens att de ”initiala bevisen” tyder på att iranska drönare använts i attacken, skriver AP.

Irans president: Självförsvar

Iran nekar till anklagelserna. President Hassan Rouhani kommenterade händelsen på en gemensam presskonferens med sina ryska och turkiska motsvarigheter under ett möte i Ankara.

– Det jemenitiska folket utövar sin legitima rätt till självförsvar, säger han, enligt Reuters.

Båda oljeanläggningarna ägs av det statliga oljebolaget Saudi Aramco. Abqaiq beskrivs av Saudiarabien som världens största oljeanläggning. Attacken slog ut mer än halva landets oljeproduktion och fick oljepriset att skjuta i höjden.

PODD: Efter attackerna: Det kan hända med det svenska bensinpriset

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om drönarattackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien, och om vad det kan innebära i Sverige.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Priset för ett nytt storkrig blir högt

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Iran

USA

Saudiarabien

Hassan Rouhani

Jemen