Bananerna hotas av klimatförändringarna

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:

Den aggressiva svampväxtsjukdomen som förstör bananer har ökat drastiskt. Ny forskning tyder på att klimatförändringen är boven i dramat till den destruktiva växtinfektionen som kan avgöra bananernas framtid.

Svampen som heter ”Black sigatoka”, kan minska produktionen av bananer med upp till 80 procent, visar en ny studie som publicerats i tidskriften Philosophical Transactions of the Royal Society B. Ny forskning tyder på att klimatförändringen bidrar till spridningen av den mycket destruktiva växtinfektionen.

Den aggressiva svampväxtsjukdomen som förstör bananer har ökat drastiskt.
Foto: Ramon Espinosa / TT NYHETSBYRÅN/
Den aggressiva svampväxtsjukdomen som förstör bananer har ökat drastiskt.

Svampväxtsjukdom, som från början kommer från Asien, har spridit sig till bananodlingar i Latinamerika och Karibien sedan 1960-talet. Nu sträcker den sig så långt norrut som till Florida. Svampen kontrolleras med hjälp av besprutningsmedel som är väldigt kostsamt.

Ökat med 44 procent

Den nya studien visar att infektionsrisken har ökat med 44,2 procent från 1960-talet till i dag. Anledningen till ökningen beror, enligt forskarna, på att fuktigheten och temperaturförhållanden har förändrats på grund av klimatförändringarna. En annan anledning till att svampen har spridit sig beror på den globala handeln av bananer.

Bananer kommer bli dyrare

Hur detta kommer att påverka bananernas framtid är ännu oklart, men forskarna menar att bananer kommer att bli svårare att odla och dyrare för konsumenter.

– Vårt främsta budskap är att bananer är dyra att producera, men billiga för oss att köpa. Det är viktigt att vi betalar ett rimligt pris för bananer, så att odlare kan investera i hållbar produktion, säger en av studieförfattarna till CNN.

Publicerad:

LÄS VIDARE