Han blir Trumps man i Sverige

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljardären Ken Howery nominerades till jobbet som USA:s ambassadör i Sverige förra året.

Men han har fortfarande inte kunnat börja på sitt nya jobb – tjänsten har varit vakant sedan 2017.

Så här lång tid har det inte tagit på århundraden att tillsätta en amerikansk ambassadör i Sverige.

USA:s president Donald Trump nominerade miljardären och Paypal-grundaren Ken Howery till ny ambassadör till Sverige i oktober 2018.

Men han har ännu inte börjat på sitt jobb.

Ambassadörsstolen i Sverige har stått tom sedan Trump tillträdde i januari 2017.

Så lång tid har det inte tagit varken under 2000-talet eller 1900-talet för att tillsätta en ny USA-ambassadör i Sverige, uppger SVT Nyheter som har gått igenom ambassadörslistan.

”Helt oförberedda”

Att nya presidenter tillsätter nya ambassadörer är inget konstigt. Men dröjsmål på över två år är nytt. Som jämförelse tog det ungefär nio månader för Obamas USA-ambassadör i Sverige Azita Raji att tillsättas.

USA-kännaren och före detta republikanen Billy McCormac tror att den historiska förseningen till viss del beror på att Trumpregeringen helt enkelt inte trodde att man skulle vinna valet:

– De var helt oförberedda, och därför har det tagit tid. Dessutom har Müllerutredningen lamslagit regeringen i flera år. Då har man nedprioriterat den här posten.

En annan sak som kan ha spelat in är att Sverige varit i hetluften i USA, exempelvis höll Trump ett tal i februari 2017 om ett inslag han sett på tv-kanalen Fox News om Sverige och uttrycket ”last night in Sweden” väckte stor uppmärksamhet.

– Sverige har varit mer närvarande i den amerikanska samhällsdebatten. Last night in Sweden-talet är ett tecken på det. Det har varit mycket kring Sverige som stuckit i ögonen på Trump. Det skulle inte förvåna mig om han helt enkelt nedprioriterat ambassadörsposten i Sverige också på grund av det, säger Billy McCormac.

1 av 2
Paypal-grundaren Ken Howery har nominerats till att bli amerikansk ambassadör i Sverige.

”Historiskt”

I den bästa av världar kan Ken Howley vara på plats i Sverige till hösten, tror McCormac. Då är det ett år kvar till presidentvalet i USA.

– Att vi snart är på 2020 och inte har en amerikansk ambassadör i Sverige, det är historiskt.

I stället har USA:s ambassad i Sverige tillsatt tillfälliga chefer, så kallade chargé d’affaires. Man är nu på sin tredje chef, Pamela Tremont.

Tillsättningen av en ambassadör går till så att den nominerade först frågas ut av senaten och sedan godkänns av dess utrikesutskott för att till sist röstas in av senaten. Den första biten har Howery klarat av.

Den 16 maj i år höll han ett tal inför utrikesutskottet och tog då upp sin bakgrund som grundare av betaljätten Paypal och hyllade både USA:s affärsklimat och sin framtida arbetsplats Sverige.

– Amerikas oerhörda samling av begåvade människor och dess affärsklimat möjliggör ständig innovation: nya idéer, företag och jobb uppstår varje dag. Det är sant även för Sverige, sa han bland annat.

Nu väntar den slutgiltiga omröstningen i USA:s senat. När den ska genomföras är ännu inte bestämt.

Så vem är Ken Howery?

Investerat i Facebook och Spotify

43-årige Howery kommer från Texas, har en examen vid anrika Stanforduniversitetet, och har länge varit en välkänd finansman och namnkunnig entreprenör. Han har bland annat funnits med på tidningen Forbes lista över världens rikaste människor.

1998 grundade han betaltjänsten Paypal med Elon Musk och Peter Thiel för att sedan sälja företaget på Ebay för 1,5 miljarder dollar, skriver Bloomberg.

2005 grundade Howery, Thiel och ytterligare en entreprenör, Luke Nosek, ett San Francisco-baserat riskkapitalbolag vid namn Founders Fund. Founders Fund var den första institutionella investeraren i Elon Musks rymdbolag för privata rymdresor Space X, skriver Breakit.

Andra kända företag där Howery investerat är Facebook och svenska Spotify, enligt sajten.

Techprofilen stödde Trump

Just det långa samarbetet med Thiel tros vara anledningen till att Trump nominerat Ken Howery. Entreprenören och riskkapitalisten Peter Thiel var en av de första techprofilerna att gå ut med sitt stöd för Donald Trump, och han satt även Trumps övergångsteam inför presidentskapet.

Howery tog också upp USA och Sveriges långa samarbete i sitt tal. Sverige var ett av de första länderna att formellt erkänna USA som stat.

– Om jag godkänns kommer jag att ägna mig åt att fördjupa det arvet, med betoning på ekonomi- och säkerhetssamarbete. Amerikansk-svensk handel omfattar redan allt från mediciner och maskindelar till kläder och möbler; du kan hitta iPhones i H&M-klädfickor och Ikea-bord i amerikanska hem, sa han i sitt tal.

LÄS VIDARE

Publicerad: