Nordmark vill att fler släpper in skyddsombud

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) siktar på ett förslag till våren som ska ge regionala skyddsombud rätt att kliva in på fler arbetsplatser. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) siktar på ett förslag till våren som ska ge regionala skyddsombud rätt att kliva in på fler arbetsplatser. Arkivbild.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vill ge regionala skyddsombud rätt att gå in på fler arbetsplatser än idag. Hon aviserar ett lagförslag till våren.

Men stödet i riksdagen är oklart, även bland regeringens stödpartier.

– Min ambition är att komma med ett förslag, säger Nordmark till TT, efter riksdagens aktuella debatt om det ökande antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser.

Debatten hölls på begäran av Vänsterpartiet. I debatten konstaterades att regeringens nollvision för dödsolyckor på jobbet inte verkar så framgångsrik, i år har 40 personer mist livet på jobbet och förra året var det 56. De senaste åren har nedgång vänts i uppgång.

Kliva in

– För mig som arbetsmarknadsminister är det en väldigt viktig fråga att säkerställa att även arbetsplatser där det idag inte finns rätt att kliva in finns regionala skyddsombud som kan göra det, säger Nordmark.

Hon säger att det är extra viktigt att få tillträde för skyddsombuden på, till exempel, arbetsplatser i byggsektorn eller andra branscher med många utländska arbetstagare.

Nordmark får förvalta ett löfte från sin företrädare Ylva Johansson. Johansson lovade i somras ett förslag under hösten. Nu skjuter Nordmark det till våren.

Men för att kunna lägga en lagrådsremiss och en proposition måste regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna vara med på noterna, och det är oklart om de är det.

– Liberalerna har uppenbarligen en helt annan syn på det här, säger Eva Nordmark som i debatten bland annat fiskade efter var Kristdemokraterna står i frågan.

Hon fick ett avvaktande svar av KD:s debattör, Désirée Pethrus som sade att KD inte är helt negativa till tanken att ge de regionala skyddsombuden en större roll, men att mer utredning och utvärdering behövs.

Liberalt motstånd

Maria Nilsson från Liberalerna gjorde klart att L vill ha en ny modell för regionala skyddsombud, de ska inte som nu tillsättas av de lokala fackliga organisationerna utan av de anställda på en arbetsplats.

– Huvudregeln ska inte vara att de tillsätts av de lokala arbetstagarorganisationerna, sade Nilsson.

Ali Esbati (V) tyckte att det var bra att få klarlagt att L delar Sverigedemokraternas syn på regionala skyddsombudens roll. Sverigedemokraterna har attackerats hårt av S och V för sitt förslag att låta de regionala skyddsombuden ersättas av en variant där de underställs Arbetsmiljöverket och inte utses av facken.

– Vi vill inte ta väck några skyddsombud överhuvudtaget, vi vill att alla löntagare ska ha chansen att bli skyddsombud, sade Magnus Persson (SD) och syftade på att även icke fackligt anslutna ska kunna bli det.

Eva Nordmark och Ali Esbati hävdar att det skulle försvaga skyddsombuden genom att de inte längre skulle ha en facklig koppling och uppbackning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN