Polisutbildningen har invigt de nya lokalerna

Uppdaterad 2019-09-07 | Publicerad 2019-09-06

Linda Bondesson, lärare på polisprogrammet, visar upp den nya skjutbanan.

Polisprogrammet på Malmö universitet har fått nya lokaler.

Eleverna får nu möjlighet att genomföra även de praktiska delarna av utbildningen.

– Det behövs en polisutbildning här. Det kommer underlätta rekryteringen här, inte bara i Malmö utan i hela södra Sverige, säger Mikael Damberg (S), inrikesminister.

I januari startade den nya polisutbildningen vid Malmö universitet i Västra Hamnen. Fram tills nu har utbildningen enbart varit teoretisk men studenterna har numera tillgång till de nya lokalerna där de får utöva sina praktiska färdigheter.

Fredagen bjöd på invigning av utbildningens nya lokaler. Där finns övningskorridorer, en arrest med tre autentiska celler, ett rum för brottsplatsundersökning, en övningslägenhet, en skjutbana, en fyshall och en datasal.

– Vi har försökt göra det så autentiskt som möjligt, säger Linda Bondesson, lärare på polisutbildningen och den som höll i rundvisningen av de nya lokalerna.

Efter ett års byggande av de nya polisutbildningslokalerna har eleverna sedan den 2 september fått tillträde.

– Nu kan vi äntligen erbjuda alla delar av utbildningen. Innan har det mest varit teori. Nu går det över till teori och praktik, det som är den viktiga integrationen, säger Caroline Mellgren, föreståndare för enheten för polisiärt arbete.

Vad innebär det för skolan att ha polisutbildningen på plats?

– För oss är det ett jätteviktigt uppdrag och vi är stolta att ha fått förtroendet att genomföra grundutbildningen till polis. Nu när vi har så fina lokaler är vi naturligtvis väldigt glada.

”Fanns ett vitt område”

Sedan tidigare finns polisutbildningar i Umeå, Växjö och Stockholm. För att Socialdemokraterna ska uppnå sitt mål om 10 000 fler poliser till 2024 beslutade de att starta upp polisutbildningar även i Borås och Malmö.

– Om regeringen inte hade startat en ny polisutbildning i Malmö och Borås, då hade vi inte kommit upp i den här nivån av polisstudenter som vi har nu. Det är tre gånger fler som startar en polisutbildning i dag än när vi tillträdde. Det här är helt avgörande för att nå mitt och rikspolisens mål om att ha 10 000 fler polisanställda om fem år. Det går inte utan nya polisutbildningar, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Beslutet att förlägga polisutbildningen i Malmö grundade sig i Skånes frånvaro av en polisiär utbildning.

– När regeringen funderade på var vi ville placera polisutbildningen såg vi att det fanns ett vitt område i södra Sverige. Det behövs en polisutbildning här. Det kommer underlätta rekryteringen här, inte bara i Malmö utan i hela södra Sverige, säger Mikael Damberg.

Rikspolischef Anders Thornberg fanns även han på plats för invigningen av den nya utbildningen.

– Det är en stor dag. Nu har vi fem olika lärosäten där vi utbildar poliser. Vi ska ju växa på ett sätt som nästan saknar motstycke i svensk stadsförvaltning. Vi ska gå från 30 000 till 40 000 anställda. Vi är redan en liten bit på väg men det här är väldigt viktigt, säger Thornberg.

Över 140 nya studenter

De få dagar som eleverna hunnit vistas i de nya lokalerna har varit lärorika.

– Det är riktigt fina lokaler. Hittills är vi väldigt nöjda, säger en manlig student på utbildningen.

Eleverna har hittills bara hunnit med att utföra träning i några få av lokalerna.

– Det är fräscht och det verkar finnas många möjligheter till att göra olika grejer. Det verkar väldigt bra.

Utbildningen i Malmö kommer erbjuda 144 platser per termin. I våras började 96 elever på utbildningen och under höstens intagning togs 144 studenter in. Polisprogrammet är på 120 högskolepoäng och kommer alltså totalt ha 576 studenter åt gången.

– Det här är kanske den viktigaste investeringen vi gör mot gängkriminalitet och sprängningar. Det vill säga producerar fler duktiga poliser. Vi har för få poliser i Sverige men nu kommer det ut många nya poliser i Sverige, säger Mikael Damberg.